Kaeskoppenstad is op zaterdag 4 en zondag 5 juni eindelijk weer terug in de Alkmaarse binnenstad. En ook voor mensen die al eens geweest zijn is er weer genoeg te beleven. "Sowieso uniek zijn de themastraten die we gaan hanteren. De bezoekers beleven zes standen van fatsoen en stand, van Weelde & Macht tot Kommer & Kwel", vertelt Iris Kudde.

Met de introductie van themastraten is vernieuwing en verdieping doorgevoerd voor Kaeskoppenstad. Iris vertelt dat bezoekers in ieder van de zes themastraten een andere sfeer zal proeven. Naast de al genoemde thema's zijn er ook Handel & Ambacht, Burgerij & Vertier, Reinheid & Zorg en Educatie. En al zal veel bekend ogen, er zijn ook een paar nieuwe elementen. "Er is onder andere een kroeg in de themastraat Burgerij & Vertier. Die is buiten, er staat een lange tafel waaraan mensen aan kunnen schuiven."

Nieuw is ook het 'Huys van Vermaeck'. "Nee het is geen bordeel", zegt Iris lachend. "Er staan meerdere spellen in die je kunt doen. Het is ook de toegang van het Pad van Vermaeck. Je kunt bij elkaar twaalf spellen doen zoals kaassjoelen, het rad van fortuin en ook een soort flipperkast. En we hadden al een fruitmachine". De spellen spelen kost een euro per gezin en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Het Huys van Vermaeck is gemaakt van materialen uit de Roode Toren, net als een mooie nieuwe poppenkast. Zestiende eeuwse recycling dus, zeg maar. De enorme toren begon te vervallen en renoveren was eigenlijk niet te doen. Hergebruik is niet alleen goed voor het milieu, er moest ook op de centjes worden gelet met de veel hogere prijzen voor materialen. "De afgelopen twee, drie jaar is er wel het een en ander veranderd", erkent Iris. "Het heeft nog niet voor grote belemmeringen gezorgd, maar wel voor creatief denken soms."

Alle figuranten hebben inmiddels training gehad om zich te kunnen verdiepen in hun rol. "Het waren drie hele lange dagen, met heel veel figuranten", aldus Iris. Ze spelen niet alleen individuele rollen, er zijn ook groepen die met elkaar scenes hebben gemaakt.

Aangezien de Roode Toren is ontmanteld, worden kaartjes straks verkocht in de Waagtoren. Wie al kaartjes heeft, kan direct naar de ingang aan de Voordam. Van daar voert de Kaeskoppenroute over het Luttik Oudorp en het Fnidsen, door de Nieuwstraat en de Sint Laurentiuskerk, rechtsaf het Verdronkenoord op en dan vanaf de eerste brug aan de overkant weer terug tot aan de Platte Stenenbrug.

Meer informatie is te vinden op kaeskoppenstad.nl.

 
Pin It