Liander meldt twee nieuwe knelpunten in regio Alkmaar. In de nieuwste tweewekelijkse update is Oterleek aan de lijst toegevoegd voor wat betreft stroomverbruik én teruglevering aan het net en Heerhugowaard voor wat betreft de teruglevering van stroom. In de wijde regio is ook een knelpunt ontstaan in de stroomvoorziening voor Warmenhuizen.

Liander stelt bij de update opnieuw dat het ontstaan van een knelpunt niet betekent dat er in heel het gebied geen capaciteit meer vrij is.

Eerder deze week heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) verruimde regelgeving gepubliceerd voor congestiemanagement. Met strategische afspraken tussen leveranciers en afnemers kan de capaciteit beter verdeeld worden over een gebied, en over de dag, en ontstaat er weer ruimte op het net.

Partijen die actief meewerken aan spreiding van energiepieken kunnen hiervoor financieel beloond worden. Kleinere verbruikers en producenten mogen nu als groep ook deelnemen aan deze regeling. Daarnaast kunnen grote bedrijven nu gedwongen worden om hun pieken qua levering of afname te spreiden, al worden ze wel gecompenseerd.

Netbeheerders krijgen zes maanden de tijd om de nieuwe regels in te voeren. Liander is vorig jaar al gestart met een viertal pilots elders in het land.
Pin It