UWV verwacht dat de werkgelegenheid in Noord-Holland Noord dit jaar blijft toenemen, met voorop de uitzendbranche en de horeca. Maar er is op de arbeidsmarkt ook toenemende onzekerheid door diverse factoren. UWV verwacht dat daardoor de banengroei in de regio komend jaar wel zal doorgroeien, maar in bescheiden mate.

“De vraag naar personeel is groter dan ooit tevoren, toch betekent dit niet alleen positieve vooruitzichten”, zegt Erik Stam van UWV. “De grote vraag naar personeel zorgt ervoor dat veel werkgevers moeite hebben om hun vacatures in te vullen. Dat kan op de langere termijn een negatieve invloed hebben op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ook zorgen tekorten aan materialen, de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen voor een grotere onzekerheid dan anders. De prognose is positief maar door economische ontwikkelingen als inflatie, minder koopkracht en een dalend consumentenvertrouwen is elke prognose nu met onzekerheid omgeven.”

Daarbij vergeet Stam nog de energiecrisis te benoemen. Tot 2025 kampt een groot deel van Noord-Holland Noord met een elektriciteitsnet dat (vrijwel) aan zijn taks zit.

Vorig jaar kwam de werkgelegenheid alweer op het niveau van voor de coronacrisis en de vooruitzichten blijven voor dit jaar goed. Het UWV verwacht in Noord-Holland Noord zo'n 4.600 (+1,7%) banen extra. Naast de uitzendbranche en de horeca, zijn er ook in de zorg & welzijn en specialistische zakelijke diensten goede kansen. Daarna volgt een periode van onzekerheid. Voor nu lijkt er nog groei te zijn, maar dat kan veranderen.

Het UWV verwacht daarentegen dat er nog dit jaar enige krimp ontstaat in sectoren als industrie, ICT,  financiële en overige diensten. Dit heeft met name te maken met automatisering. De detailhandel zal verder onder druk komen door online shopping.

Ook ziet het UWV de eerste effecten van de onzekerheid. Zo is de industrie gevoelig voor ontwikkelingen zoals de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Oorlog verstoort internationale productieketens en transport.

In heel Nederland groeit in 2022 en 2023 naar verwachting het totaal aantal banen met 2,7 procent naar 11,2 miljoen, waarvan 8,8 miljoen werknemersbanen en 2,4 miljoen zelfstandige functies.
Pin It
Bekeken: 2524x
https://ee.itk.ac.id/data/