Het Openbaar Ministerie wil dat de 20-jarige Daniël B. uit Alkmaar een celstraf van vijf jaar krijgt voor illegale wapenhandel. Dat eiste de officier van justitie dinsdag opnieuw voor de rechtbank in Haarlem. Daarmee wordt de Alkmaarder als een volwassene vervolgd. Het Openbaar Ministerie ziet daar nog steeds aanleiding toe na aanvullend psychologisch onderzoek en adviezen van de reclassering.

In februari werd de man al schuldig bevonden, maar tot een veroordeling kwam het toen niet. Eerst moest nog via een extra psychologisch onderzoek duidelijkheid komen of het jeugd- of volwassenenstrafrecht moest worden toegepast. Ook wilde de rechtbank toen eerst nog een vorig rapport van de Raad voor de Kinderbescherming uit 2018 raadplegen.

Samen met de 25-jarige A.G. uit Heiloo kocht de Alkmaarder online gas-/alarmpistolen uit Tsjechië. Ze bouwden deze om tot echte vuurwapens voor de verkoop. Nadat de politie hiervan lucht kreeg werden ze in de val gelokt met een koopverzoek. Op 3 juni vorig jaar kwamen de twee op de afgesproken plaats in Alkmaar en werden ze opgepakt. Ze hadden zes omgebouwde gas/alarmvuurwapens bij zich met zes patroonmagazijnen. Daarna werden bij de Alkmaarder thuis nog vijf omgebouwde vuurwapens gevonden. Whatsapp berichten tussen de twee tonen aan dat ze nauw samenwerkten.

De Alkmaarder heeft enige import, handel en verkoop in de aangegeven periode bekend. Hij had ook meerdere onaangepaste gas/alarmpistolen doorverkocht. De strafeis van het OM voor de Alkmaarder was in februari al vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf. Bovendien moet hij 250 euro schadevergoeding betalen voor belediging van een politieagent op 20 juni 2020 in Noord-Scharwoude.

De kompaan uit Heiloo had in februari 4,5 jaar celstraf gekregen, maar die had volgens het OM een kleinere rol dan de 20-jarige Alkmaarder. Daarnaast verweet de officier van justitie de Alkmaarder dat hij alleen de feiten heeft toegegeven waar hij echt niet omheen kon. De Alkmaarder blijft andere delicten ontkennen waarvan volgens de officier van justitie voldoende vaststaat dat hij die heeft gepleegd.

Advocaat Kaaij was het daar niet mee eens. Volgens hem is het beeld dat de officier van justitie van zijn cliënt schetst veel te negatief. De advocaat van verdachte B. stelt dat die steeds zijn best heeft gedaan om de gebeurtenissen van vorig jaar zo goed mogelijk te reproduceren. Volgens hem had het OM het strafrecht voor adolescenten moeten toepassen.

De uitspraak in de zaak is op 21 juni, zo weet het NHD te melden.
Pin It
Bekeken: 3156x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/