Strandgangers moeten ermee rekening houden dat de zwempret kan worden verpest door een flinke populatie kwallen in zee en op de stranden. Dat komt door de aflandige wind die momenteel met het mooie weer gepaard gaat. Egmonder Sjef Kenniphaas fotografeerde de blauwe glibberige neteldieren op het strand van Egmond.

Kwallen leven in alle oceanen en zeeën, het liefst zo ver mogelijk van de kust vandaan. Toch spoelen ze geregeld aan, en dat heeft hoofdzakelijk te maken met de windrichting. Kwallen zijn niet in staat zichzelf voort te bewegen maar zijn afhankelijk van de zeestroming. Bij aflandige wind (in Nederland oostenwind) ontstaat een tegendraadse onderstroming in de zee. Die stroming brengt kwallen mee die dicht rond de kustlijn ronddobberen.

Een kwal die aanspoelt, droogt binnen enkele uren uit en zal overlijden. Toch blijven de netelcellen nog een tijdje actief, waardoor je zelfs bij een dode kwal nog steeds een akelig pijnlijke kwallenbeet kunt oplopen als je erop stapt. De reddingsbrigades verwachten de komende dagen de nodige drukte door kwallenbeten. (foto: Sjef Kenniphaas)
Pin It
Bekeken: 10794x
https://ee.itk.ac.id/data/