Wie zondag in de Alkmaarse binnenstad was, kon daar legio mensen met hengels heen en weer zien rennen. Er was een wedstrijd streetfishing, sinds de coronalockdown erg populair. Zo'n vijftig teams gingen zondag voor 'de meeste centimeters'.

Langs de Oudegracht, de Geestersingel en bij de Karpertongarage: overal gooiden fanatieke liefhebbers van de hengelsport hun blinkertjes uit. "De strijd draait om het snelst binnenhengelen van de vijf grootste baarzen, drie snoekbaarzen en twee grootste snoeken", legt Sijmen van den Berg van Sportvisserij MidWest. Deze actieve vorm van vissen heet streetfishing (of urban fishing) en is anders, aldus Van den Berg. "Omdat er zo veel interactie is met de mensen in de buurt... Je hebt altijd omstanders!"

De hengelsporters waren zondag zijn niet voor het eerst in Alkmaar. Een fanatiekeling vertelt: "We gaan altijd al een week van tevoren onderzoek doen naar de plek van de wedstrijd. Ze zitten vooral op beschutte plekjes, zoals onder de bruggen en langs bootjes." Het is daarom zaak dat de deelnemers een goede planning maken, zodat ze in de korte tijd die ze hebben zo veel mogelijk plekken af kunnen gaan.

"Vissen is sinds corona eigenlijk steeds populairder geworden", vertelt Van den Berg. "Het is voor mensen een fijne manier om even buiten te komen." De hengelsportverenigingen zien als een van de weinige sporten in Nederland een stijging in leden. "Veel jonge mensen hebben ook de sport ontdekt."
Pin It
Bekeken: 2353x