De komst van het schilderij 'De Vaandeldrager' in Alkmaar is zaterdag gevierd in het Stedelijk Museum. Bij het feestje waren burgemeester Anja Schouten, de officier van justitie en vertegenwoordigers van Politie Noord-Holland Noord aanwezig. In de tijd dat Rembrandt het meesterwerk schilderde (1636) droegen de schutters zorg voor de veiligheid en de openbare orde in de stad, net als de veiligheidsdriehoek anno 2022. Schouten, de OvJ en politiefunctionarissen kregen als eerste een publicatie over de Alkmaarse schutters.

De Vaandeldrager is sinds 30 april op tournee door Nederland. Elke maand is het schilderij van Rembrandt in een andere provincie te zien. Stedelijk Museum Alkmaar heeft de eer om in Noord-Holland het meesterwerk tentoon te stellen. Het schilderij sluit bijzonder goed aan op de collectie, die maar liefst zestien schutterstukken telt, waarop ook vaandeldragers staan afgebeeld.

Het museum is deze maand elke dag open voor publiek en toegang is op maandagen gratis. Ook is er dus een boek over de Alkmaarse schutters te gemaakt. Zondag 17 juli vanaf 14:00 uur verzorgt Friso Lammertse van het Rijksmuseum een lezing over Rembrandt. Meer hierover op stedelijkmuseumalkmaar.nl. (foto: Twitter @OMNoord_Holland)
Pin It
Bekeken: 1333x