Liander en GIGA Storage starten in Alkmaar, Amsterdam en Lelystad pilots met megabatterijen om ruimte te creëren op het elektriciteitsnet. De batterijen laden op tijdens daluren en leveren stroom af tijdens piekuren, zonder dat dit het net overbelast. Hiermee lopen de twee vooruit op de nieuwe Energiewet die in de maak is. In Alkmaar en Amsterdam komen accu's van 10 tot 20 megawatt, in Lelystad eentje van 25 megawatt.

Liander en andere netbeheerders lopen flink achter de ontwikkelingen aan wat betreft de economie en duurzame stroomopwekking. Daar bovenop komen nog eens tekorten aan personeel en materialen, waardoor de verzwaring van het elektriciteitsnet in regio Alkmaar en daarboven niet in 2025 gereed zal zijn, maar in 2026. Een megabatterij moet tussentijds verlichting bieden, met name tussen 18:00 en 20:00 uur wanneer het net aan zijn taks zit.

Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp bij Liander over de pilots: "Zo leren we hoe we per tijdsvak de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet aan onze klanten kenbaar kunnen maken, welk nettarief dan van toepassing zou moeten zijn en of de business case van ontwikkelaars uit kan in combinatie met mogelijkheden voor andere inkomsten zoals congestiediensten. De eerste resultaten worden in 2023 verwacht."

De Nederlandse netbeheerders breiden het elektriciteitsnet flink uit om weer voldoende capaciteit te creëren voor nu en de toekomst. Tot 2030 wordt zo'n 30 miljard euro geïnvesteerd. Naast verzwaring van het stroomnet en de plaatsing van megabatterijen, wordt gezocht naar slimme oplossingen zoals een 'vluchtstrook' in gebieden met veel producenten van wind- en zonnestroom.
Pin It