In de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Heiloo is dit weekend ruzie ontstaan tussen een aantal asielzoekers. Drie van hen zijn meegenomen door de politie en overgeplaatst. Een dertigtal anderen wilde er ook niet langer blijven. De exacte aanleiding van het conflict is onbekend - mogelijk ging het om 'cultuurverschillen'.

In Het Vennewater zijn vrijdag de eerste asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel opgevangen. "Zaterdag zaten daar 69 mensen, onder andere uit Syrië", legt Annerieke Dekker van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord uit aan mediapartner NH Nieuws.

De groep bestond uit mannen, vrouwen en kinderen. "Daar is toen ruzie ontstaan, waarna de politie drie van hen heeft meegenomen. Zij zijn vervolgens weer overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) die hen elders in het land heeft geplaatst."

Wat de oorzaak van de ruzie is, weet Dekker niet. "Wat niet geholpen zal hebben is dat de mensen moe, maar ook gestrest zijn door de situatie waarin ze verkeren. Er waren oplopende spanningen, mogelijk ook door cultuurverschillen en dat liep uit de hand." Dekker noemt het voorval 'sneu'. "Zeker ook voor de kinderen die het meegekregen hebben. Een dertigtal wilde vanwege de onrust niet meer in Heiloo blijven, en die hebben de nacht doorgebracht in doorstroomlocatie voor Oekraïners in Alkmaar. Die was op dat moment leeg. Zij zijn inmiddels in andere opvanglocaties opgevangen."

"Omdat wij eerst de rust terug wilden laten keren in Heiloo hebben wij tot vandaag geen nieuwe asielzoekers opgenomen. Van de 69 zijn er uiteindelijk nu 22 over en daar komt vandaag pas weer een nieuwe groep van dertig mensen bij."

"Op ons verzoek wordt er strenger geselecteerd op wie er naar Heiloo komen, en wij nemen ook alleen nog maar geregistreerde asielzoekers op. Dat is een harde eis aan het COA. Wij zitten hier niet op te wachten, en zeker de asielzoekers niet. Die komen al uit conflictgebieden en dan wil je niet ook hier onrust. De sfeer is nu goed."
Pin It