300.000 bezoekers hebben het afgelopen weekend een bezoek gebracht aan Sail Harlingen, waar zij veertig schepen konden bewonderen die meedoen aan de eerste tall ships race sinds corona. Behalve de grote historische zeilschepen kon het publiek in Harlingen ook de Bulgia aanschouwen op een prominente plek, het korpsschip van het Zeekadetkorps Alkmaar. Dat greep de gelegenheid aan om haar sponsors uit te nodigen om het evenement vanaf het water te beleven.

Het korpsschip van het Zeekadetkorps ligt normaal gesproken aan de Voormeer in Alkmaar, maar deze maand zullen Alkmaarders het schip vergeefs zoeken aan die kade. Zaterdag 9 juli vertrok het schip al in noordelijke richting, zodat de opvarenden ook nog iets meekregen van de Marinedagen in Den Helder. Na een tocht over de Waddenzee meerde de Bulgia 's avonds al aan in Harlingen.

Het Zeekadetkorps Alkmaar is een jeugdorganisatie op nautische basis gericht op jongens en meiden van 9 tot 17 jaar die geïnteresseerd zijn in alles wat met varen en de scheepvaart te maken heeft. Elke zaterdag komen de kadetten bijeen op hun korpsschip de Bulgia om zich bezig te houden met zeilen, roeien, onderhoud aan het schip en andere nautische bezigheden aan boord. De zeekadetkorpsen spelen een belangrijke rol om jongeren te laten kennismaken met het nautische leven. Ze kunnen een opstapje zijn naar een carrière in de maritieme sector. De Tall Ships Races gaan daarin nog een stapje verder. De 40 zeilschepen uit de hele wereld mogen alleen meedoen aan de wedstrijd als de schepen overwegend worden bemand door jongeren. Zo doen de jongeren nog meer ervaring op. Veel matrozen zijn begonnen bij een zeekadetkorps.

Zondag was de Sail-Out, die volgens schattingen meer dan 100.000 mensen naar het Friese havenstadje lokte. De zeilschepen worden komend weekend in Antwerpen verwacht. Alle zeilschepen mogen zelf bepalen hoe ze daarheen varen. Die etappe is geen race. Daarom zijn ze vrij om tussenstops te maken in bijvoorbeeld Den Helder of Vlissingen. Anderen kiezen voor een rondje over het IJsselmeer of Waddenzee. De Bulgia, een zeewaardig oud-marineschip, zette zondag koers naar Den Helder en gaat daarna de Noordzee op voor een zomerkamp.

Woensdag komen tientallen schoolkinderen van de Alkmaarse Zomercampus naar de Voormeer voor een programmaonderdeel dat wordt verzorgd door het Zeekadetkorps. De Bulgia kan daar niet bij zijn. Het Zeekadetkorps zet daarom de vloot in van kleine bootjes voor de Alkmaarse jeugd. Gezien de verwachte hittegolf van komende week lijkt een dagje waterpret in en op het Noordhollandsch Kanaal dan geen verkeerd plan.


Pin It