Vietnam wordt in Nederland steeds populairder dan vakantiebestemmingen. Het is een land van uitersten en staat bol van geschiedenis, cultuur en natuurschoon. Voor een reis naar Vietnam heb je echter wel een visum nodig. Lees in dit artikel meer over hoe je eenvoudig het visum voor Vietnam kunt aanvragen en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Het e-visum Vietnam vervangt het visa on arrival
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit kunnen sinds januari 2018 online het visum voor Vietnam aanvragen. Dit visum is een elektronische reistoestemming en wordt al voor vertrek goedgekeurd en toegekend. Reizigers hoeven dan bij aankomst in Vietnam niet meer in de rij te staan voor een stamping fee.

Dit elektronische visum vervangt het oude visa on arrival. Het visa on arrival was tot de introductie van het e-visum Vietnam in 2018 het meest aangevraagde visum om Vietnam in te reizen. De ambassade van Vietnam raadt daarom ook af om nog het visa on arrival aan te vragen. De totale kosten van het elektronisch visum liggen vele malen lager dan die van het visa on arrival en de wachttijd bij aankomst in Vietnam wordt met het e-visum een stuk ingekort.

Voorwaarden en geldigheid van het visum Vietnam
Er zijn wel enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden als je een visum voor Vietnam aanvraagt. Je zult bij het aanvragen moeten aangeven wanneer het visum geldig moet zijn. Een exacte aankomstdatum of vertrekdatum hoeft nog niet bekend te zijn. Het is ook niet nodig om al een vlucht geboekt te hebben op het moment dat je je visum aanvraagt. Wel moet er voor vertrek minimaal een overnachtingsplaats zijn vastgelegd. Met dit visum mag je Vietnam een keer in- en uitreizen, op dezelfde plaatsen die je invult in het aanvraagformulier. Het gehele verblijf, dus inclusief de dag van in- en uitreizen, moet binnen de geldigheidsduur van 30 dagen vallen.

Controleer voor vertrek goed of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Je moet voor vertrek al in bezit zijn van het visum
Je paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan het visum
Je mag geen overdraagbare of mentale ziektes hebben die een gevaar vormen voor je omgeving
Je mag in de afgelopen 3 jaar niet zijn uitgezet door de Vietnamese immigratiedienst
Je mag alleen aankomen en vertrekken op geselecteerde luchthavens, zeehavens en grensposten

Eenvoudig online aanvragen
Het visum voor Vietnam is eenvoudig online aan te vragen via het digitale aanvraagformulier. Na het invullen van je gegevens kun je de betaling voldoen. Tenslotte voltooi je de aanvraag door een foto en een paspoortscan te uploaden.  Het visum kan al enkele maanden voor vertrek aangevraagd worden. Mocht je al binnen enkele dagen vertrekken, kan ook gebruik worden gemaakt van een spoedaanvraag. Deze wordt gemiddeld al binnen drie werkdagen goedgekeurd. Het kan echter ook voorkomen dat het even duurt voordat een spoedaanvraag wordt goedgekeurd.

Als je niet aan de voorwaarden van het e-visum voor Vietnam voldoet, omdat je bijvoorbeeld langer dan 30 dagen in Vietnam wilt verblijven, zul je een visumaanvraag moeten indienen bij de ambassade van Vietnam.
Pin It