Winkeliers in de Alkmaarse binnenstad die zich storen aan de brommers en fietsers van bezorgdiensten hebben afgelopen week barrières geplaatst aan het Payglop. Volgens winkelier Ronald Nordemann werden klanten tijdens de laatste koopavond bijna onderuit gefietst. Veelvuldig overleg met de handhavers van de gemeente leidt volgens hem tot helemaal niets. Dus gaat hij nu zelf handhaven: "Want van de overheid moet je het niet hebben."

Het Payglop is net als een groot deel van het winkelgebied in de Alkmaarse binnenstad voetgangersgebied. Er mag dus niet gefietst worden, maar daar trekken vooral medewerkers van bezorgdiensten zich weinig van aan. Zij willen hun boodschappen binnen enkele minuten bezorgen en kiezen daarom voor de kortste route. Bezorgdienst Flink heeft zich onlangs ook gevestigd in de binnenstad, en stuurt bezorgers vanuit dat distributiepunt naar alle wijken in de omgeving. Het Payglop is dan een populaire route naar een deel van de klanten. Maar opvallend genoeg wordt er over Flink als enige niet geklaagd.

Ronald Nordemann is het zat, en hij zegt te spreken namens meerdere ondernemers in de winkelstraat. Volgens hem zijn het 'racers van de bezorgdiensten' die voor onveiligheid zorgen. "Helaas doet het gemeentebestuur en handhaving zelfs na veel overleg helemaal niets. Men wacht liever op het eerste ongeluk. Dus gaan wij zelf wel zorgen voor de veiligheid van onze klanten", zo laat hij aan Alkmaar Centraal weten. Volgens Nordemann heeft het al enig effect: "Meer stappen nu af, alhoewel sommige bezorgers op brommers gewoon de borden aan de kant schuiven. Daar gaan we nog wel hard tegen optreden. Handhaven dat doe je zelf. Want van de overheid moet je het niet hebben," stelt de winkelier.

Raadslid Jelle Wittebrood van Forum voor Democratie heeft inmiddels raadsvragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over deze zaak. Hij zegt zich zorgen te maken over de verkeerssituatie in alle straten tussen De Laat en de Langestraat tijdens de winkeltijden. Het raadslid zegt meerdere gesprekken te hebben gehad met ondernemers waaruit zou blijken dat dit probleem al lang speelt en er meerdere keren met de wethouder over gesproken is. Het raadslid wil antwoord op de vraag wat het college al heeft gedaan tegen deze overlast, en wat het gemeentebestuur nog ertegen wil gaan doen. De fractievoorzitter van Forum voor Democratie wil ook weten of het college de afzetting van de winkeliers steunt, of dat het vindt dat dit de taak is van de gemeente.
Pin It