Kachelspecialisten en houthandelaren boeren goed, ondanks het zomerse weer. De verkoop van kachels, hout en houtpellets is de afgelopen maanden gewoon doorgegaan of zelfs flink gestegen, bleek uit een rondgang van mediapartner NH Nieuws. Zo ook bij Openhaardhout in Alkmaar. "Het is zo druk geweest de afgelopen drie maanden dat het een decembergevoel gaf voor ons."

Rusland heeft gedreigd met het dichtdraaien van de gaskraan, terwijl de Nederlandse voorraad niet op peil is. De Gasunie stelt dat dit niet tot tekorten zal leiden, maar de gasprijs zou dan best wel eens nog hoger kunnen oplopen. Nu al verbruikt Nederland 20 procent minder gas dan normaal, waarschijnlijk ter compensatie van de hogere kosten. De vrees voor nog hogere gasprijzen drijft mensen naar de kachel- en houtverkopers, beaamt onder andere Openhaardhout Alkmaar. Normaal is het dooie boel in de zomer, maar nu worden er soms zelfs meer verkocht.

Een medewerker van Bakker Kachels in Den Oever: "Er zijn jaren geweest dat het echt plat lag en nu blijft het lopen. Wat ik voornamelijk hoor is dat mensen de hoge gasprijzen zien als aanleiding om een hout- of pelletkachel te kopen". Een medewerker van Krull Alltech in Benninbroek vult aan: "Normaal gesproken is het bij ons nu echt wel rustig. In de zomer is het altijd een beetje stopseizoen, maar het blijft nu binnenstromen."

Stichting Milieu Centraal is niet blij met de trend. Houtverbranding levert immers schadelijke stoffen als fijnstof, PAK's en CO (koolmonoxide) op. Dat is niet goed voor het milieu en ook niet goed voor de mens. Ook het Longfonds waarschuwt voor gezondheidsklachten door het stoken van hout.
Pin It