Door de droogte van de afgelopen periode is schade ontstaan aan dijken. Om de omvang van de schade in kaart te brengen, houdt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) sinds maandag een extra inspectieronde in de omgeving van Alkmaar, De Rijp, Starnmeer en Waterland. Zo'n 20 medewerkers verkennen totaal 59 kilometer aan dijken. De regen afgelopen weekend zette weinig zoden aan de dijk en controleren 20 medewerkers 59 kilometer aan dijken.

Dijkspecialist Theo Reuzenaar is bezig in Starnmeer en wijst naar de grond. "Dit is een kleine scheur, slechts 20 centimeter. Dit soort scheuren kunnen over hele lange afstanden doorlopen. Volgend jaar gaan we dit oplossen met dijkversterkingen", zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws. Later vervolgt hij: "Het hebben van droge voeten lijkt heel normaal. Maar we moeten bij het waterschap er toch hard aan blijven werken. Daarom zijn we druk bezig met dijkversterkingen. Door de droogte zijn we alert, en daarom inspecteren we de droogtegevoelige dijken."

Zeker bij de oude dijken zoals die rond de Eilandspolder en Waterland is extra inspectie geen overbodige luxe. Het binnenste bestaat uit veen en als dat wordt blootgesteld aan lucht door scheuren of het wegspoelen van grond, dan droogt het deels uit en deels verdwijnt het gewoon.

De regen in het weekend heeft niet veel geholpen. Reuzenaar: "Afgelopen weekend hebben we 10 millimeter gehad. Met een echt droge dag verdampt er 5 millimeter, dus binnen twee dagen is dat weer weg. We zitten nu al op 225 millimeter neerslagtekort". Medio juli namen een aantal andere waterschappen al maatregelen, maar boven het Noordzeekanaal is dat nog steeds niet nodig. "We zijn wel extra alert. Er zijn draaiboeken hiervoor, maar we moeten wel buiten aan de slag."

Reuzenaar merkt dat het klimaat verandert. Nat wordt natter en droog wordt droger. Lachend zegt de dijkspecialist: "In de winter en in de herfst hebben we hoog water, nu moeten we ook in de zomer hard aan het werk. Wanneer kunnen we op vakantie?"

Mensen kunnen het waterschap helpen de dijken in de gaten te houden en melding te doen via hhnk.nl. "We krijgen al veel meldingen van hondenbezitters. Alle meldingen zijn welkom, dat is echt belangrijk". Via de link kunnen ook meldingen worden gedaan van onder andere vervuild water, blauwalg en stankoverlast en rivierkreeften.

In de toekomst is de inzet van tientallen dijkinspecteurs niet meer nodig. HHNK voerde onlangs een experiment uit met dronebeelden en computersoftware die hier schade aan dijken op leert herkennen en in een 3D-model van de dijk plaatst.
Pin It
Bekeken: 2143x
https://ee.itk.ac.id/data/