Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar heeft een kapvergunning aangevraagd voor de lindeboom die voor het zuidtransept van de Grote Kerk staat. Volgens de kerkeigenaar is grondig snoeien onvoldoende om een steiger te kunnen plaatsen voor de restauratie van het hoge raam. Bovendien zorgt de boom bij harde wind soms voor schade aan het raam. BAS probeert de kap te voorkomen.

Het gaat om een mooie lindeboom op een mooie plek, die ongeveer 65 jaar oud is. Zonde om te kappen, stelt de BAS-raadslid Pien Jellema in raadsvragen aan het college van B&W. Volgens Pien Jellema is het glas-in-lood ook van binnen te vervangen, en mocht er buiten toch extra ruimte nodig zijn, dan zou snoeien toch moeten volstaan. De wethouder die over het groen in de stad, cultureel erfgoed en monumentenzorg gaat is overigens Ad Jongenelen van haar eigen partij.

De steiger is echter niet alleen bedoeld voor de renovatie van het raam. In het kader van het renovatieproject 'Het Grote Raam' ook bedoeld voor een toeristische attractie en een sponsoractie. Naar het idee van de 'Klim naar de Hemel' moet de steiger voor publiek toegankelijk worden. Mensen kunnen dan langs het hoge raam helemaal naar boven tot aan het beeld van Sint Laurens dat bovenop het zuidtransept staat. Wie als aandenken een specifiek ruitje wil kopen kan een sticker op plakken. Het glas wordt dan na verwijdering op een vlakke standaard gezet met een waxinelichtje erachter.

Overigens is het mogelijk om de boom in de winter ter verplaatsen naar een andere plek. Dat kost alleen wel 10.000 à 20.000 euro.
Pin It
Bekeken: 2989x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/