Dinsdag zijn vier verdachten in Den Helder aangehouden in verband met een succesvolle babbeltruc bij een 86-jarige inwoonster. Het gaat om 21-jarige vrouwen uit Alkmaar en Egmond, en twee mannen van 21 en 25 jaar uit Amsterdam. Ze worden vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Eerder die dag kreeg de oudere dame een telefoontje van iemand die zich voordeed als bankmedewerker: "Iemand probeert geld van uw rekening te halen". De geschrokken vrouw heeft daarna op verzoek haar bankpas en pincode afgegeven aan iemand die hiervoor aan de deur kwam. Omdat ze het toch niet vertrouwde, belde ze haar dochter, die op haar beurt de politie inschakelde. Nadat er met de pinpas van de gedupeerde vrouw een betaling was gedaan heeft de politie het viertal aangehouden.

De politie waarschuwt voor nepbankmedewerkers. "Geef nooit uw bankpas of pincode af en het is belangrijk om mensen in uw omgeving te waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Oplichters vertellen hun leugens zeer overtuigend, soms zeggen zij dat u net bent opgelicht, waardoor het logisch lijkt dat zij bellen."

Naast de smoezen om de bankpas en pincode te bemachtigen hanteren oplichters andere tactieken. Soms wordt gevraagd om een programma op de computer te installeren dat de 'bankmedewerker' toegang geeft of wordt erop aangedrongen om het saldo tijdelijk een zogenoemde kluisrekening te stallen.
Pin It