"Ik kan me voorstellen dat het voor mensen in de binnenstad soms best wel chaotisch lijkt, maar de opbouw van de kermis verloopt goed en vrijwel helemaal volgens de planning. Tot dusverre ben ik niet ontevreden." Zo reageert kermiscoördinator Bas van de gemeente Alkmaar op vragen van Alkmaar Centraal, nadat mensen op social media kritiek uitten op een verondersteld rommelig verloop van de kermisopbouw in de Alkmaarse binnenstad. Maar daar is volgens de gemeente dus geen sprake van.

Enkele weken geleden hebben inwoners van de Alkmaarse binnenstad een brief gekregen met informatie rond de kermis. Daarin wordt aangekondigd dat de opbouw van de kermis op dinsdagavond om 18:00 uur van start gaat. Sommige inwoners waren daarom verbaasd dat de achtbaan op de Paardenmarkt al dinsdag overdag werd opgebouwd: "Is dat niet te vroeg en waarom grijpen de handhavers dan niet in?" was een van de opmerkingen.

De kermiscoördinator legt aan Alkmaar Centraal uit dat sommige kermisexploitanten, zoals die van de achtbaan, vergunning hebben om de opbouw al dinsdag overdag te starten. "Als alle kermisexploitanten op dinsdag om 18:00 uur zouden beginnen, is er een enorme intocht van kermismaterieel op hetzelfde moment. Dat proberen we te voorkomen door te spreiden over een langere periode. Ook zodat bedrijven zoals supermarkt Jumbo met vrachtwagens bevoorraad kunnen worden." Van een overtreding was dus geen enkele sprake. "Als we al die details uit ons draaiboek in een bewonersbrief zouden zetten, dan komt de belangrijkste boodschap niet meer over. En dat is dat het kermisterrein dinsdag vanaf 18:00 uur vrij moest zijn van auto's en andere obstakels".

Een ander punt van kritiek was, geïllustreerd met foto's, dat meerdere stapels afvalpapier en -karton door geplaatste kermisattracties niet meer bereikbaar waren voor de ophaaldienst. "We hebben net als andere jaren recyclingbedrijf Roele De Vries geattendeerd op de opbouwtijden van de kermis, met het verzoek om het papier en karton eerder die middag op te halen. Dat had Roele De Vries daarna moeten communiceren met de ondernemers zodat die het karton dan ook eerder aan de weg zetten. "Helaas heeft dat bericht niet alle ondernemers tijdig bereikt", stelt de gemeente, "waardoor men na die tijd toch nog karton buiten heeft gezet. Maar dat wordt opgelost."
Pin It