John van der Rhee, fractievoorzitter van de Alkmaarse VVD, wil een openbare raadsvergadering over de berichtgeving in de krant over de sfeer in de raad en persoonlijke aanvallen op raadsleden. Dat heeft hij de andere fractievoorzitters via een mail laten weten.

"Ik lees dat BAS dit klaarblijkelijk in een (niet openbaar uitgezonden) Presidium zou willen bespreken, maar -los van het feit dat dit bericht mij in ieder geval nog niet als collega bereikt heeft- dit betreft echt iedereen in de raad, en is bovendien via het NHD door Alkmaar heen verspreid. Dat raakt het algemeen belang nadrukkelijk", zo is in de mail te lezen.

Van der Rhee wil het onderwerp daarom liever niet bespreken in het maandelijkse overleg van de fractievoorzitters. Dat overleg is weliswaar openbaar, maar wordt niet uitgezonden en eigenlijk alleen de besluiten worden vastgelegd. Nu de beschuldigingen van persoonlijke aanvallen via de krant naar buiten zijn gebracht, en daarmee op straat liggen, wil de fractievoorzitter van de VVD dat ook het vervolg openbaar wordt afgehandeld.

Hij vraagt daarom steun voor zijn verzoek om een "op basis van feiten goed, maar zakelijk debat met elkaar te voeren" over de manier waarop de Alkmaarse raad debatteert, met als slotzin: "En als daar onvoldoende steun voor is, is dat uiteraard ook een signaal."

Ben Bijl van BAS heeft via de krant laten weten dat hij vindt dat het afgelopen moet zijn met 'de scheldpartijen, de intimidaties en de machtspolitiek van met name Victor Kloos van OPA. Daarbij zou hij volgens de krant steun krijgen van een aantal andere fracties. Hij wil daarom de maandelijkse vergadering van alle fractievoorzitters gebruiken om het gedrag te bespreken van Kloos, van Jan Hoekzema (OPA) en van John van der Rhee (VVD). Het zou vooral Victor Kloos zijn die, zo vertelt Bijl de krant "raadsleden buiten de raadszaal uitmaakt voor van alles en intimiderend gedrag vertoont." Hij krijgt daarbij steun van Maaike Kardinaal (GroenLinks) en Gosse Postma (CDA).
Pin It
Bekeken: 2051x