Energie en bouwmaterialen zijn fors duurder geworden en dat dwingt de provincie om veel extra geld in lopende en geplande infraprojecten te steken. In regio Alkmaar gaat het om meer dan 20 grote projecten tot 2030, van aanpassing van wegen en het fietsnetwerk tot renovatie van bruggen en oevers.

Het Integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur van de provincie wordt twee keer per jaar geactualiseerd en de extra kosten behoeven aanzienlijk ruimere budgetten. De hoogste kostenstijging is voor de vervangingen van de Cruquiusbrug bij Heemstede. Dat gaat maar liefst 8,3 miljoen euro extra kosten.

Een greep uit de projecten: de lopende herinrichting van de N242 en N241 en de toekomstige aanpassing van de N508, de N9 in Alkmaar en de N242 van Alkmaar tot Verlaat. Verder wordt er gewerkt aan oevers onder andere van de Huygenvaart, is de provincie betrokken bij de A9-aansluiting bij Heiloo en zullen vanaf 2024 de Huygenbrug A en B (N242) tussen Alkmaar en Heerhugowaard worden gerenoveerd

Daarnaast wordt het fietsnetwerk uitgebreid en/of veiliger gemaakt onder andere langs de N242 in Alkmaar, langs de N512 en tussen Heerhugowaard De Noord enerzijds en Noord-Scharwoude en Waarland anderzijds.
Pin It