Mike Fentross en Maarten Ornstein hebben vrijdag de Willem Breuker Prijs 2022 gewonnen. De oprichters van het Alkmaarse barokensemble La Sfera Armoniosa wonnen de prestigieuze prijs van 15.000 euro omdat hun inventieve pionierswerk de werkwijze van Willem Breuker weerspiegelt. De prijsuitreiking vindt op 4 november plaats in het Bimhuis in Amsterdam.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een musicus wiens werk wordt gekenmerkt door 'vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest'. De prijs is vernoemd naar Willem Breuker, een saxofonist, klarinettist en componist die in 2010 overleed.

Het juryrapport zegt over Maarten Ornstein en Mike Fentross: "Het duo weet het traditionele in de eigen tijd te plaatsen door oude en nieuwe muziekculturen uit verschillende delen van de wereld subtiel te mengen. Zij stapelen verrassing op verrassing en verkennen de grenzen tussen West-Europese klassieke muziek, Baltische folklore en improvisatie."

Omdat de prijs vorig jaar niet kon worden uitgereikt, werden dit jaar bij uitzondering twee prijzen uitgereikt. De andere winnaar is violiste Diamanda La Berge Dramm.
Pin It