Alkmaar heeft de Green Cities Europe Award Nederland gewonnen. De prijs van Green Cities Europe is in het leven geroepen om steden te inspireren meer groen te planten. Volgens de jury kan Alkmaar alle Europese steden inspireren met de wijze waarop de afgelopen drie jaar al veel extra groen is aangebracht. Als winnaars vertegenwoordigen Alkmaar en Stadswerk072 Nederland op 8 december bij de Europese finale in Parijs.

“Alkmaar is een prachtig voorbeeld van hoe een gemeente zelf de quick wins pakt in het vergroenen van de stad", staat in het juryrapport. "Geen ingewikkelde procedures, maar kleine eenvoudige stappen. Dit project heeft meerdere positieve effecten. Sociale aspecten door in bestaande wijken het groen te verbeteren met een groot positief effect op haar bewoners. Vele kleine groene stapstenen in een stad verhogen de biodiversiteit veel meer dan op één plek veel groen. Een uitgebreid planten- en bomengebruik draagt daaraan bij. Dit is een plan dat de stad in zijn geheel zal vergroenen.”

In 2020 begon gemeente Alkmaar met een zeven jarig plan om 50.000 m2 groen toe te voegen. Groenwethouder Ad Jongenelen is trots dat het initiatief wordt beloond: “De afgelopen drie jaar is al 30.000 m2 groen aangelegd. Daarmee lopen we ruim voor op schema. De Award is een extra stimulans om de ingeslagen weg voort te zetten. De komende jaren willen we de gemeente nog meer vergroenen, waarbij we extra aandacht vestigen op biodiversiteit. Het is mooi dat deze aanpak op deze manier nationaal en internationaal als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten.”

Stadswerk072 is uitvoerder. Senior projectleider Paul Weidema is trots en ook licht verbaasd over het winnen van de prijs: “Door oog te hebben voor allerlei ‘quick wins’, door gebruik te maken van kleine pleinen en korte lijnen te houden. Er zijn veel mogelijkheden om in korte tijd te vergroenen. Deze werkwijze is voor ons normaal en zetten we al langere tijd in. Maar in gesprek met andere gemeenten en dankzij de Award realiseren we ons dat het niet vanzelfsprekend is. De ‘niet lullen, maar poetsen mentaliteit’ is iets wat wij als compliment krijgen van onze buurgemeenten. Als dit bij ons kan, kan dit ook bij andere gemeenten. We leggen graag uit hoe wij dit voor elkaar krijgen!”
Pin It
Bekeken: 2758x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/