Roken onder scholieren in Noord-Holland Noord neemt toe. Dat heeft de regionale GGD bekendgemaakt. Uit cijfers van de gezondheidsdienst blijkt dat vijf procent van de leerlingen uit de tweede en vierde klas van het voorgezet onderwijs minstens één keer per week een sigaret opsteekt. Eerder was dat percentage nog onder de vier procent.

Het is voor de GGD gissen waarom er meer rokende scholieren zijn. "Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook nadelig voor het milieu. We willen zo min mogelijk rokers hebben en dan is deze stijging wel een domper", vertelt een woordvoerder.

De GGD komt met cijfers vanwege de landelijke campagne Stoptober, die op 1 oktober begint. Vanaf die datum worden Nederlanders uitgedaagd om 28 dagen niet te roken. "Stoppen kan lastig zijn, maar we weten dat het kan. Na Stoptober heb je vijf keer meer kans om gestopt te blijven. Het werkt om mee te doen aan de actie."

In 2018 stelde de overheid als doel dat minderjarigen in 2040 helemaal niet meer roken, maar afgelopen week luidde het KWF, Longfonds en de Hartstichting de noodklok omdat het doel niet zou worden gehaald. Volgens de organisaties moet het antirookbeleid flink worden aangescherpt.
Pin It