Als het aan het Alkmaarse college ligt, verrijst er in de plaats van het oude kantoorgebouwtje aan de Louise Henriëttestraat het bouwproject 'Highlands'. Het bestemmingsplan voor de woontoren van veertien etages komt op 27 oktober ter vaststelling in de gemeenteraad.

Op dit moment staat op het perceel nog het grotendeels leegstaande kantoorgebouw Kooimeerstaete. Daarvoor in de plaats moet een woontoren met 82 tot 95 kleinere appartementen komen. Het project oogt groen door balkons en (dak-) terrassen met begroeiing en een openbaar park aan de kant van de Louise Henriëttestraat. In het pand worden insecten- en vogelkasten geïntegreerd. Het gebouw wordt aangesloten op het HVC-warmtenet en er komen zonnepanelen op. Samen met de woontoren De Kooimeer en hoogbouw aan de overkant van de Vondelstraat moet een imposante 'zuidelijke stadspoort' ontstaan.

Anderhalf jaar geleden was er in de gemeenteraad al brede steun voor het project en in augustus 2021 ging het college akkoord met het ontwerpbestemmingsplan. Omdat de woontoren dichtbij de N9 en de rotonde Kooimeer komt te staan moeten extra maatregelen worden genomen tegen geluidsoverlast voor de toekomstige bewoners. Recent stemde het college in met het het besluit hogere geluidswaarden, en nota's aangaande de reacties op twee zienswijzen en aanpassingen in het ontwerpbestemmingsplan.

Twee partijen maakten bezwaar, maar na verduidelijking van het plan bleef alleen Huisvesting De Kooimeer over. Deze stichting vindt de Highlands woontoren storend voor de toekomstige bewoners van de woontoren De Kooimeer die op het perceel ernaast wordt gebouwd. Het college wil de afstand van 10 meter tussen de beide hoeken echter niet vergroten, omdat de toren dan weer dichterbij de huizen staat en er minder ruimte is voor een park. B&W stellen dat het ook wel meevalt met de storende invloed, aangezien de torens schuin naast elkaar komen te staan en er hooguit twee uur schaduwval is.

Het bestemmingsplan is nu klaar en vaststelling door de gemeenteraad op 27 oktober lijkt slechts een formaliteit. (afbeelding: Hoope+Plevier Architects)
Pin It
Bekeken: 4074x