Vanaf deze week is op vijftien bankjes in Alkmaar de tekst 'Een goed gesprek begint met iemand écht zien' te lezen. Deze boodschap is onderdeel van de campagne ‘1K Z1E J3’ afkomstig van 113 Zelfmoordpreventie. Op het tekstbordje staat een QR-code die leidt naar een campagnepagina waar je gratis een korte onlinetraining kunt doen om te leren hoe een gesprek over zelfdoding te voeren.

Donderdag namen wethouder Joël Voordewind en Marieke During, regiocoördinator bij De Hoofzaak, plaats op een van de bankjes. Vlakbij het IJkgebouw spraken ze met elkaar over suïcidepreventie. Daarbij kwam ter sprake het taboe dat hier nog op rust, niet alleen voor degene die dit overweegt, maar ook de mensen in zijn of haar omgeving. "Juist die omgeving kan vaak het verschil maken", stelt Voordewind.

“Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om snel en goed de signalen op te pakken van mensen met zelfdodingsgedachten", vervolgt de wethouder jeugdzorg en Wmo. "Het is niet altijd te voorkomen want maar 30 procent van hen die een poging doet, vraagt zelf om hulp. Door goed naar iemand te luisteren en te vragen hoe het daadwerkelijk met iemand gaat, raak je in gesprek. Dan wordt het makkelijker om iemand te vragen of hij/zij weleens denkt aan zelfdoding. Het onderwerp bespreekbaar maken kan het begin zijn van een oplossing."

"Als omgeving sta je er echt niet alleen voor, bleek ook weer uit het gesprek dat ik vandaag had met De Hoofdzaak. In Alkmaar kunnen zowel mensen die mentaal in de knoop zitten als hun omgeving voor ondersteuning terecht bij De Hoofdzaak. Vanuit 113 Zelfmoordpreventie is ondersteuning beschikbaar in de vorm van apps en trainingen."

In 2021 overleden 1.859 mensen in Nederland door zelfdoding, dat zijn er gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding.

Op ikzieje.nl staat meer informatie over de campagne en ondersteuning. Voor het werk van De Hoofdzaak in Alkmaar, kijk op de site van Stichting Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via chat op 113.nl en telefonisch via 113 of 0800-0113. (foto: Vincent de Vries)
Pin It
Bekeken: 2216x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/