Aanbieders van Wmo- en jeugdhulp of zorg kampen met een tekort aan mankracht en ook ambtenaren zuchten onder het aantal hulpvragen. Dat is in regio Alkmaar niet anders. Vooral in Dijk en Waard zijn de wachttijden aanzienlijk, meldt het NHD. Het duurt zes weken voor een intakegesprek voor Wmo-hulp en twaalf weken jeugdhulp of zorg.

Sinds jeugdzorg en Wmo door de Rijksoverheid zijn afgeschoven op gemeenten, lopen de druk en de financiële tekorten bij lokale overheden op. In 2021 krabbelde het Rijk terug en stelde 300 miljoen euro extra beschikbaar, en voor dit jaar nog eens 1,3 miljard. Maar geld doet weinig tegen het enorme personeelstekort in de zorgsector, verergerd door hoger ziekteverzuim vanwege de werkdruk. En er is een stijging in het aantal hulpvragers.

Uit getallen van juni 2022 komt naar voren dat toen voor 80 kinderen in Dijk en Waard een aanvraag bij de gemeente lag voor hulp of zorg. Dat is los van de beschikbaarheid van hulp- en zorgverleners. Bij nood wordt wel snel opgetreden. Daarnaast liggen er rond 250 aanvragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

In gemeente Alkmaar zijn de wachtlijsten aanzienlijk korter. In juni wachtten achttien jeugdigen op hulp of zorg en 544 mensen op Wmo-hulp. Gemiddeld is de wachttijd voor een intakegesprek respectievelijk vijftien en 41 dagen. De BUCH-gemeenten hebben rond 30 jeugdigen en 300 Wmo-hulpvragers in de wacht staan. Hoe lang de wachttijden  zijn wist een woordvoerder van de werkorganisatie niet, aldus het NHD, maar wat betreft de jeugdhulp zou deze maximaal drie maanden duren.
Pin It
Bekeken: 3533x
https://ee.itk.ac.id/data/