Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat de komende maanden controleren op lozingen van afvalwater na de behandeling van bloembollen. Doel is om samen met de bollenbedrijven de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren.

HHNK benadrukt het belang dat ondernemers duurzaam omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, om te voorkomen dat het slootleven en de voedselketen in de omgeving van bollenbedrijven worden verstoord. Het oppervlaktewater kan bijvoorbeeld verontreinigd raken door afspoeling van ontsmetinstallaties, onvoldoende driftarme spuitdoppen- en techniek of afstroming van percolaatwater van porriehopen.

Vervuiling kan worden voorkomen door de ontsmetinstallatie te beschermen tegen inregenen, porriehopen af te dekken tegen vermenging met hemelwater en bij beplanting voldoende teeltvrije zone aan te houden. Ook is het verplicht om toegelaten driftreducerende spuitdoppen te gebruiken op de veldspuit en mogen, zelfs met een rugspuit, enkele middelen niet worden toegepast in het talud van de sloot.

Het Rijk toetst voortdurend de effectiviteit van maatregelen, ook die van het Activiteitenbesluit milieubeheer (Abm) waarin voorwaarden zijn opgenomen om het oppervlaktewater te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen. Als de waterkwaliteit in sloten achterblijft kan dit gevolgen hebben voor de teeltvrije zone en de toegestane middelen. Met intreding van de Omgevingswet in 2023 zijn deze voorwaarden opgenomen in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) en de Waterschapsverordening (Wv).
Pin It
Bekeken: 2507x
https://ee.itk.ac.id/data/