De Munnikenweg in Alkmaar bestaat 750 jaar en dat werd zaterdag uitgebreid gevierd. Speciale gast was Floris de Vijfde, met verve gespeeld door Oudorper Gerard Reus. De graaf van Holland en Zeeland (1254-1296) kwam vanuit de verre geschiedenis langs voor een toespraak over de weg die hij driekwart millennium geleden liet aanleggen, en om samen met burgemeester Anja Schouten een vredesakkoord te tekenen.

"Het was een zandpad, en daar wilden de koetsen niet overheen", vertelt stadsarcheoloog Nancy de Jong. Graaf Floris V besloot er een echte weg van te maken, al ging het hem niet alleen om koetsen; hij wilde de Westfriezen onderwerpen en zijn vermoorde vader wreken. "Floris heeft het in 1272, in de opmars naar een strijd tegen de Westfriezen, heeft hij die weg verbreed, maar vooral verhoogd, zodat hij een permanente uitvalsroute had richting West-Friesland."

In 1282 versloeg Floris V de Westfriezen en om zijn positie te versterken liet hij rond 1288 de Middelburg en de Nieuwburg bouwen. De Munnikenweg konkelde destijds langs de burchten en een klooster. Pas 150 jaar geleden werden de karakteristieke kasseienweg gelegd.

Een hoogtepunt van het jubileum was de ondertekening van het 'Verdrag van Verdraagzaamheid' door graaf Floris en burgemeester Anja Schouten. "Ik zal zo even een appje sturen naar mijn college in Hoorn om te zeggen dat de vrede weer getekend is", grapte ze. Voor de burgemeester is de weg een mooi symbool. "Het verbindt mensen en het verbindt delen van onze provincie, en dat is hartstikke belangrijk."

Bij Speeltuinvereniging OKB is een expositie geopend met als thema 750 jaar Munnikenweg. De tentoonstelling bestaat onder andere uit oude foto's en foto's van een fotowedstrijd, met daarbij een verhaal. De blijft tot en met vrijdag 30 september. Daarna zal de expo rondreizen door Oudorp.
Pin It
Bekeken: 2076x
https://ee.itk.ac.id/data/