Wethouder Nicole Mulder kreeg tijdens de raadsvergadering van donderdag fikse kritiek over het energiecontract van het Alkmaarse college met de HVC. De kosten vliegen volgend jaar omhoog van 3,2 miljoen euro naar ruim 13,5 miljoen, al zijn de geraamde kosten voor 2024 en 2025 wel weer miljoenen lager. Volgens VVD-fractievoorzitter John van der Rhee had het college toestemming moeten krijgen van de gemeenteraad.

Volgens het budgetrecht moeten colleges toestemming van de gemeenteraden krijgen voor uitgaven boven de 50.000 euro, aldus Van der Rhee. Hij kreeg bijval van partijgenoot en ex-wethouder financiën Pieter Dijkman, die raadsvragen had ingediend over de kwestie. Bovendien zou wethouder Mulder de deadline hebben laten schieten om nog te kunnen onderhandelen over de tarieven.

Volgens Mulder wordt wel nog onderhandeld met HVC. Ook dat zinde Van der Rhee niet. "Er is dus sprake van een andere datum dan waar de raad van op de hoogte is. En dat heeft u ons niet laten weten". Hij trok zich terug om met zijn fractie te overleggen, waarna OPA-fractievoorzitter Victor Kloos het stokje overnam, zoals hij wel vaker doet. Kloos wilde weten wanneer dan wel wordt afgerond, en of Mulder het budgetrecht van de raad zal respecteren. "Ik kan zeggen dat het slechts enkele dagen is en dat het gewoon uitonderhandeld is, en dat het in ieder geval niet de fatale datum raakt in het contract", antwoordde de wethouder. "Daar zal ik u nog verder over informeren". Verder wilde ze niet vooruitlopen op beantwoording van de raadsvragen die VVD-raadslid Pieter Dijkman had ingediend.

SPA-fractievoorzitter Arie Epskamp herinnerde wethouder Mulder eraan dat er ook nog interne regels zijn over toestemming van de raad voor hoge bedragen. "En als dat in dit geval over de datum heen niet is gebeurd - want het is enkele dagen, de raad komt niet meer bijeen - dan bent u denk ik ernstig in gebreke richting de gemeenteraad. En dat heeft - als dat allemaal zo klopt - ernstige consequenties". Mulder bleef bij haar standpunt dat verdere toelichting volgt bij de beantwoording van de VVD-raadsvragen. Dat vond Epskamp maar niets, gezien de tijdgevoelige situatie.

VVD-fractievoorzitter Van der Rhee verlangde daarop de toezegging dat er geen "onomkeerbare stappen" worden gezet voor de 'fatale datum' en dat de raad kan beslissen over een akkoord met de prijsstijging van 10 miljoen euro. "Ik begrijp best de dringende vraag, maar ik kan daar helaas geen toezegging op doen."

Van der Rhee vroeg direct om een schorsing van een kwartier om Mulder's afwijzing te verwerken. Daarna gaf hij aan het college tegemoet te willen komen. Als de gemeenteraad uiterlijk maandagmiddag antwoord heeft op de vragen van collega Pieter Dijkman én daar nog over gedebatteerd kan worden, dan was wat hem betreft de essentie behandeld.

Wethouder moest dat even overleggen met de andere collegeleden en kwam daarna terug met "Voor ons is maandag prima", waarna de kwestie in ieder geval tot maandagmiddag even is afgedaan.

 
Pin It
Bekeken: 1583x