In Friesland is het fierleppen populair, maar in Alkmaar wordt langzaamaan een traditie opgebouwd om het ook te doen. Zaterdag, de tweede dag van de feestelijke week voor Alkmaar Ontzet, werd voor de tweede keer het Van der Meij Polsstokverspringen gehouden aan de singel bij de Emmabrug.

De naam van het evenement verwijst naar Maarten van der Meij, die tijdens het Spaanse beleg in 1573 een brief naar de koning probeerde te brengen. Hij had een polsstok bij zich om over de sloten te springen, met daarin een geheime plek voor het bericht.

Het doel van fierljeppen is eenvoudig: loop hard aan, spring hoog in de lange stok, klim hoger als het kan, en landt dan zo ver mogelijk op de grote luchtmatras verderop. Voor de één was het matras halen al een uitdaging, de beteren gingen voor een afstand. Alleen de 16-jarige Lennart Boogaard lukte het om echt een stukje te klimmen en hij boekte met 10,25m dan ook ruim de grootste afstand (de organisatoren tellen we niet mee). Hij won echter niet want hij nam deel in een team met een deelnemer tekort. Zijn team won voor 60 euro aan kaas. Het winnende team pakte het barbecuepakket van 80 euro.

Het publiek vermaakte zich uitstekend, enerzijds hopend op mooie verre sprongen, anderzijds hopend op springers die in het koude water vielen. Ook Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp vermaakte zich, terwijl hij een fotoreportage maakte. Die is te zien op onze Facebookpagina.
Pin It
Bekeken: 1717x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/