Zaterdag werd  in Alkmaar voor het eerst een Museumnacht gehouden. Deelnemers waren het Stedelijk Museum, het Grafisch Atelier, de Kunstuitleen en HAL25 deel. Van 19:00 uur tot middernacht boden ze liefhebbers een mooi programma aan met kunst, creativiteit, muzikale optredens en soms nog wat extra's. De kaarten waren allemaal uitverkocht en de avond werd een groot succes. De organisatie belooft nu al een nieuwe editie in 2023.

Naast de lopende exposities waren er kunstprojecten speciaal voor de Museumnacht opgezet. Overal waren muzikale optredens en verder waren er onder andere  een silent disco in het museum, en een interactieve sjoelervaring en karaoke bij de Kunstuitleen.

"Er zijn nog nooit zoveel jonge mensen over de vloer geweest", vertelt de 24-jarige organisator Zilver Dirks tegen mediapartner NH Nieuws, terwijl ze nog moet bijkomen van de 'fantastische' nacht. "Onwerkelijk dat het nu voorbij is. We zijn hier een jaar mee bezig geweest. En echt iedereen is enthousiast. Op alle plekken was het druk, maar wel gezellig druk."

In oktober vorig jaar ontstond het idee dat Alkmaar net als onder andere Amsterdam, Den Haag en Leiden, ook een Museumnacht nodig heeft. Het Stedelijk Museum Alkmaar wilde meteen meedoen. Nadat de financiering door allerlei fondsen rond was, zijn er nog drie locaties bij gezocht. Met de programmering van exposities, muziek en activiteiten kreeg de twintiger het samen met Benjamin Hulsman (31) van jongerenorganisatie STAD voor elkaar om 1.050 kaarten à 5 euro te verkopen, veelal aan jongere mensen. Die boden toegang tot alle vier de cultuurinstellingen.

Eva Groentjes van het Stedelijk Museum vult aan: "Groepen jongemannen van in de 20 jaar, jonge meiden, dertigers, alternatieve mensen, maar ook wat meer Waagplein-publiek: de bezoekers waren heel divers en we zagen mensen die we hier nog nooit hadden gezien."

Maar er waren ook bekende, oudere gezichten. Een man van in de 80 die elke zondag in het museum met zijn vrouw koffie komt drinken had in z'n eentje een kaartje gekocht. "En hij deed echt aan van alles mee. Ook mét de jongeren. Hij vond het helemaal fantastisch. We zijn helemaal in de gloria en er is ook nog eens helemaal niks stukgegaan."

Eigenlijk zouden artiesten zoals Noord-Hollander Thijs Boontjes, Goldkimono en Prins S. en de Geit in de Grote Kerk van Alkmaar optreden, maar daar ging een streep door. Benjamin Hulsman: "De geluidseisen van de artiesten kwam uiteindelijk toch niet overeen met de mogelijkheden in de kerk". Met nog slechts een paar dagen te gaan werd de knoop doorgehakt om snel te schakelen. "Ik belde Ervin van HAL25 en die zei meteen: let's do it". Een uitstekende keuze want de artiesten speelden de hal aan de Pettermerstraat plat.

Voor Zilver Dirks, ze werkt ook bij Cultuur Kartel, is het nu even tijd voor wat rust. "Ik ga twee maanden reizen in Nepal. Wandelen in de bergen, lezen en leuke mensen ontmoeten. En als ik terug ben, ga ik weer nadenken wat we komend jaar allemaal kunnen organiseren in Alkmaar. Maar de Museumnacht in 2023 komt er sowieso". En de bedoeling is dat er dan nog meer locatie bijkomen, misschien het Beatles Museum en toch ook de Grote Kerk. Er zijn ook al ideeën voor een afterparty.

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft er ook alweer zin in. "We vonden het geweldig: er waren mensen binnen die we nog nooit in het museum hadden gezien. Tijdens het dweilen van de vloer vannacht hebben we al meerdere keren tegen elkaar gezegd: de Museumnacht is vanaf nu elk jaar. De basis is gelegd."
Pin It
Bekeken: 2090x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/