Samen in de klas ontbijten, quizzen, een film over het Spaanse beleg kijken en nog meer; op veel Alkmaarse basisscholen wordt alvast een voorproefje genomen op Alkmaar Ontzet, dat zaterdag 8 oktober in de hele stad uitbundig gevierd wordt.

Gerben Kossen, bestuurslid van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet, is te gast bij groep 6 van de Erasmusschool. Niet geheel toevallig, want zijn vrouw Nienke is de juf. Als Kossen het een en ander heeft verteld over de geschiedenis van Alkmaar Ontzet wordt het Stedelied uit volle borst meegezongen. "Je kan wel horen dat er goed geoefend is", zegt Kossen lachend tegen mediapartner NH Nieuws. "Juf Nienke is goed bezig geweest."

Naast het zingen wordt een quiz gespeeld, vanzelfsprekend met vragen over de Alkmaarse overwinning op de Spanjaarden en hun geallieerden in 1573. Daarna mogen de kinderen een film kijken over het Ontzet van Alkmaar. En het mooie is dat tijdens de film gezamenlijk een broodje gegeten wordt. "Dat is toch wel erg gezellig en knus. Veel beter dan gewoon les krijgen", vertelt één van de leerlingen.

Het kinderontbijt werd altijd op 8 oktober op het Canadaplein georganiseerd, maar omdat het evenement vorig jaar door corona niet doorging, is toen het initiatief opgezet om ontbijtboxen af te leveren bij de scholen. "Dat is goed bevallen", vertelt Kossen. "Op het Canadaplein bereikten we maar 500 kinderen, nu 5.000. We gaan het vanaf nu dus altijd zo doen."

Geen ontbijt meer dus op het Canadaplein maar in de klas! NH Nieuws was te gast bij de Erasmusschool.
Pin It
Bekeken: 926x