De Alkmaarse gemeenteraad heeft een motie aangenomen om een zichzelf vernieuwende jongerenraad op te zetten. Leefbaar Alkmaar diende de motie in samen met GroenLinks, PvdA, SP en BAS. Alkmaar had eerder jongerenraden, maar die stierven telkens een zachte dood. De motiepartijen willen een vaste raad van jeugd tussen de 12 en 18 jaar oud.

LA-fractievoorzitter Maya Bolte pleitte voor een jongerenraad, die met regelmaat interactie heeft met de gemeenteraad zodat ze ook echt invloed kunnen uitoefenen op het reilen en zeilen binnen de gemeente. De continuïteit zou deze keer gewaarborgd moeten worden door verkiezingen en financiële en organisatorische steun vanuit de gemeente.

Bolte ging ervan uit dat de wethouder 'Inwoner en bestuur' Ad Jongenelen graag mee wil werken. "Laat de wethouder nou net veel ervaring hebben met dit soort onderwerpen, met jongerenraden, in de gemeente waarvoor hij eerder actief was als wethouder". Jongenelen was medeoprichter van de Waardse jongerenraad en die draait na 10 jaar nog steeds goed.

D66-raadslid Jens van Gorp zei dat zijn fractie tegen zou gaan stemmen. Hij benadrukte dat zijn fractie groot voorstander is van jongerenparticipatie, maar haalde daarbij de stelling van jongeren projectbureau STAD aan: jongerenraden werken niet goed. "Belangrijkste reden die zij hiervoor aandragen is dat een jongerenraad langdurige betrokkenheid vraagt van jongeren, terwijl zij juist een leeftijd hebben waarop er ontzettend veel in hun leven verandert. Wij denken dan ook dat dit een belangrijke reden is dat de jongerenraad telkens weer doodbloedt".

De motie stelde verkiezingen om de drie jaar voor. Da is inderdaad lang voor een tiener en als raadsleden hooguit 18 jaar kunnen zijn, dan mogen ze tijdens de verkiezingen dus niet ouder zijn dan 15 of 16 jaar. Maar aan de details kan gesleuteld worden.

"Ik ben blij met de brede steun. Dit ligt na aan mijn hart", zei wethouder Ad Jongenelen daar direct na. Hij richtte zich tot de D66-fractie en vertelde dat hij die succesvolle Waardse jongerenraad nou juist had opgericht samen met een D66-raadslid. Daarna richtte hij zich tot alle raadsleden. "Dat model ga ik opvragen. Ik ga zorgen dat u in kennis wordt gesteld, hoe we dat ingericht hadden, waarom het zo goed werkt, en ik hoop dat die succesformule door u geadopteerd wordt."

Niet alleen D66 stemde tegen, ook de VVD en SPA bleken een jongerenraad geen goede participatievorm voor jeugd te vinden, ondanks het succes bij de buren.
Pin It
Bekeken: 1581x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/