De gemeente Alkmaar houdt dit jaar 11,5 miljoen euro over voor de algemene reserve. Het college wil dat geld gebruiken om inwoners, organisaties en bedrijven door de crisis heen te loodsen. Een van de voorstellen is de regels voor de AlkmaarPas te verruimen, zodat 4.500 extra huishoudens van de kortingskaart kunnen profiteren.

Momenteel maken er zo'n 8.500 huishoudens gebruik van de AlkmaarPas, waar een bedrag op staat voor onder meer sport- en cultuuractiviteiten. Het college wil dat mensen met een inkomen tussen de 120 en 150 procent van het sociaal minimumloon voortaan ook zo'n gratis pas krijgen. Zo kunnen straks 12.000 huishoudens in Alkmaar de pas aanvragen.

Vorig jaar was het overschot 5,9 miljoen euro, dus bijna de helft minder. "Een groot positief resultaat met meer geld dan we hadden verwacht. Daar zijn we best trots op", zegt de nieuwe wethouder van Financiën Nicole Mulder.

Met de stijgende energieprijzen komen steeds meer Alkmaarders moeilijk rond. Om te voorkomen dat de armoede stijgt en bedrijven en organisaties omvallen, wil het college diep in eigen buidel tasten. Verder wil het college 9 miljoen euro investeren in een reservefonds om gesubsidieerde verenigingen en organisaties een helpende hand te reiken. Aan de ene kant om de kosten voor de energieprijzen te drukken, maar ook om energiebesparende maatregelen te nemen.

Ook wordt er 4,4 miljoen euro gereserveerd om mensen zonder inkomen terug te leiden naar een betaalde baan. Om dat aantrekkelijker te maken, wordt een speciale premie beschikbaar gesteld van 2.672 euro. "Bij werkaanvaarding wordt de eerste helft van het bedrag overgemaakt en na een half jaar de overige helft", verklaart Mulder. Aan inwoners die verder van de arbeidsmarkt afstaan, wordt eerst vrijwilligerswerk geboden. Daarvoor wil het college een premie beschikbaar stellen van 1.800 euro. "Het vrijwilligerswerk geldt als tussenstop, in de hoop dat ook deze mensen uiteindelijk doorstromen naar betaald werk."

Tot slot wordt er 1,3 miljoen euro vrijgemaakt voor mogelijke 'coronagerelateerde naweeën': "Dit willen we gebruiken om de lokale economie te versterken door instellingen te ondersteunen die een terugloop in het aantal bezoekers zien, maar bijvoorbeeld ook voor zaken als de crisis in de jeugdzorg en eenzaamheid onder ouderen." De plannen van het college wachten nog op goedkeuring van de gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 2166x
https://ee.itk.ac.id/data/