AZC Robonsbosweg in Alkmaar wordt heropend, en wat betreft PvdA-leider David Rubio Borrajo zo snel mogelijk. Door de humanitaire crisis in Ter Apel is het politieke draagvlak in Alkmaar groter dan ooit, bleek uit een debat begin deze week. "Er hebben kinderen op straat geslapen, terwijl wij hier een volledig ingericht pand hebben dat al tijden leegstaat."

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) diende al eerder een verzoek in om het oude belastingkantoor weer te gebruiken voor asielopvang. De gemeenteraad was grotendeels tegen, maar de samenstelling van de raad is veranderd en het AZC Ter Apel loopt over. Eind september liet het college van B&W al weten onder voorwaarden mee te willen werken. Deze week diende PvdA'er David Rubio Borrajo een motie van steun in, samen met D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. Met 25 tegen 11 stemmen bleek een ruime meerderheid vóór.

VVD-leider John van der Rhee is fel tegen het plan en liet dat duidelijk weten. Van een noodsituatie is volgens hem geen sprake en de verantwoordelijkheid voor de problemen zou liggen in bestuurlijk Den Haag en Brussel, niet in Alkmaar. "Een noodsituatie doet zich voor in Oekraïne en andere oorlogsgebieden (...) De suggestie dat wij hier in Alkmaar voor een oplossing kunnen zorgen, klopt niet."

"Het glazuur springt van m'n tanden als mijn collega Van Der Rhee zegt dat er in Ter Apel geen noodsituatie is", reageert Borrajo. "Voor het eerst in Nederland moest Artsen Zonder Grenzen ingrijpen, omdat mensen noodgedwongen buiten slapen. Als je ziet wat daar gebeurt door slecht bestuur vanuit Den Haag, dan is een nieuw azc aan de Robonsbosweg bittere noodzaak."

Ook bij OPA klonk tijdens het debat fel protest. Met de buurt is volgens OPA-raadslid Jan Hoekzema en Van der Rhee zelfs afgesproken dat de gemeente op die locatie nooit meer vluchtelingen of statushouders zal opvangen.

"Ik herken me niet in het beeld dat er veel weerstand is", reageert Borrajo. "Door de erbarmelijke omstandigheden staat het overgrote deel van de samenleving open voor opvang. We gaan alle buurtbewoners informeren en actief betrekken bij de plannen met een participatietraject."

AZC Robonsbosweg werd in 2018 gesloten en daarmee kwam een eind aan de opvang van vluchtelingen in Alkmaar. "Ik schaam me dood", bekent Borrajo. "Dit is een van de weinige kant-en-klare panden van het Rijk, die direct de deuren kan openen, maar het staat al tijden leeg. Ik kom daar met mijn hart niet overheen. Wat mij betreft, gebeurt dit nooit meer."

Voordat het zo ver is, moet het COA eerst nog een schriftelijk verzoek indienen. Maar, die officiële brief is nog niet met de postbode mee, laat COA-woordvoerder Alet Bouwmeester weten. En wanneer het verzoek binnen is, kan het nog wel even duren.

"We zijn blij dat gemeente Alkmaar weer wil meedenken", zegt Bouwmeester. "Voor de inrichting van een azc voor de lange termijn gaan er wel een paar maanden overheen. Eerst moeten we een bestuursovereenkomst sluiten en door vergunningstrajecten heen. Ook moet het COA het personeel op orde hebben."

Rubio Barrajo vindt de bureaucratie maar niks. "Op welke termijn het kan, is puur organisatorisch. De inrichting is in principe klaar, dus als je het mij persoonlijk vraagt, gaan ze er zo snel mogelijk in. Het gebouw moet in de toekomst een nog nuttigere invulling krijgen. We moeten niet alleen ruimte maken voor vluchtelingen, maar ook voor andere spoedzoekers in de regio."
Pin It
Bekeken: 2721x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/