Molenaars Arie Groot uit Oudorp en Arie Butterman uit Stompetoren zijn twee van de vier winnaars van de Molenprijs 2022. Gedeputeerde Rosan Kocken overhandigde de prijzen, dit jaar met het thema 'Vastberadenheid', tijdens de Noord-Hollandse Molencontactdag.

Arie Groot werd in 1970 met zijn vrouw en drie kinderen bewoner van de sinds 1941 inactieve Strijkmolen B. In 1973 startte hij de opleiding voor vrijwillig molenaar op de Zijpe Molen F en De Noorder M in Sint Maartensvlotbrug en slaagde een jaar later.  Daarna zette hij zich in om Strijkmolen B van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland weer te laten dragen. Na veel schrijven en bellen kreeg hij in 1975 voor het eerst groen licht voor de Nationale Molendag. Vanaf 1980 mocht hij één dag per maand draaien, later verruimd naar 24 uren per maand. In 2000 werd de Molenstichting Alkmaar e.o. eigenaar, en waren de beperkingen verleden tijd.

De jury lauwert Arie omdat hij 30 jaar lang vastberaden was om 'zijn' Strijkmolen B weer geregeld te laten draaien. Daarnaast vindt hij het leuk om te vertellen over de molen en staat de deur regelmatig open voor schoolklassen en andere bezoekers. Het doorgeven van molenkennis is hem op het lijf geschreven en heeft ervoor gezorgd, dat één van zijn dochters in 2010 haar molenaarsgetuigschrift verdiende. Naast zijn zoon en schoonzoon staan ook drie kleinkinderen als molenaar in opleiding ingeschreven.

Arie Butterman was molenaar van de enige papiermolen 'De Schoolmeester' ter wereld in Westzaan. In de jaren '70 en '80 werkte hij met twee andere vrijwilligers aan restauratie en onderhoud van molens onder andere in Noord-Holland. Als actief, betrokken en deskundig lid van de Instandhoudingscommissie is hij nog altijd van onschatbare waarde voor de Schermer Molen Stichting. Als molenaar/bewoner van Poldermolen E in Stompetoren weet hij als geen ander hoe belangrijk goed onderhoud is. Zijn zoon werd door hem aangestoken en is nu molenaar op De Schoolmeester

Kees Mens is op liefst vier molens in Noord-Holland actief: De Hoop in Wieringerwaard, Zijpe Molen P, de museummolen in Enkhuizen en De Lastdrager in Hoogwoud. De vrijwilligers van de Ceres in Bovenkarspel brachten bliezen de molen tussen 1986 en 1998 weer leven in. Ook waren ze cruciaal voor de wederopstanding, nadat deze de Ceres op 31 december 2019 in vlammen op ging.
Pin It
Bekeken: 1659x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/