Een geluk bij een ongeluk tijdens het ringsteken in het Kennemerpark in Alkmaar zaterdagmiddag: nadat een aangespannen paard op hol was geslagen, bleef de koets met inzittenden achter een boom haken. Vervolgens ramde het paard nóg een koets, maar ook de inzittenden daarvan bleven 'wonder boven wonder' ongedeerd.

Dat vertelt bestuurslid van de 8 October Vereniging Roy Schoonhoven aan mediapartner NH Nieuws. "Beide koetsen zijn afgeschreven."

Het gaat mis als de menner en zijn paard rond 14:00 uur op het Kennemerbolwerk op hun beurt staan te wachten. "Misschien was het een wesp, misschien voelde hij zich niet lekker", gist Schoonhoven naar de oorzaak van het onverwachte gedrag van het paard. Dat het paard onrustig zou zijn geworden van aanwezige demonstranten - een theorie die sinds het ongeluk als een lopend vuurtje door Alkmaar gaat - is volgens hem onzin.

Als het tweespan achter een boom blijft haken, rukt het paard zich los en draaft richting andere wachtende deelnemers. "Het paard is toen ingereden op een andere koets, maar wonder boven wonder was er geen sprake van menselijk of dierlijk leed."

Omdat niet direct duidelijk was hoe erg de betrokkenen er aan toe waren, heeft de organisatie 'gelijk het Rode Kruis gebeld', vertelt Schoonhoven. De betrokken deelnemers en paarden zijn vervolgens naar het startpunt op het terrein van afvalverwerker HVC gebracht, waar ze door artsen zijn nagekeken. "Een vrouw die in de koets van het op hol geslagen paard zat, had wat last van haar been, maar bij de huisvuilcentrale bleek het mee te vallen", vertelt het bestuurslid. "Ze had alleen een blauwe plek." Ook het op hol geslagen paard is nagekeken, maar ook die bleek ongedeerd.

Dat er na het ongeluk geen paniek uitbrak, is te danken aan de omroepster, aldus Schoonhoven. "Zij is er goed in geslaagd de rust te bewaren." Na het ongeluk is de rest van het programma geschrapt, al zijn achter de schermen alsnog prijzen uitgereikt.
Pin It
Bekeken: 1710x