In de Alkmaarse wijk Nieuw-Overdie is nog geen echte ontmoetingsplek voor jongeren. Dat verandert op 1 november: het college is akkoord gegaan met de realisatie van jongerencentrum in Sportpark Oosterhout voor een pilotperiode van elf maanden. Jongerenwerkorganisatie Straatgeluid zal de begeleiding verzorgen.

Eén van de speerpunten in het Alkmaarse coalitieprogramma is verbinding. Het college heeft hier dan ook budget vrijgemaakt, en dan met name voor jongeren en ouderen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook belangrijk voor het welzijn. Het college wijst op toenemende problemen met eenzaamheid en suïcidale gedachten. Voor Alkmaarse jongeren krijgt No Limit in Overdie een impuls en komen in de stad twee centra bij, waar jongeren na school terecht kunnen voor vragen, advies, het maken van huiswerk of gewoon om te ‘chillen’.

"Jongeren hebben een plek nodig waar zij elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen. Een plek waar zij worden ondersteund in hun ontwikkeling om kansrijk, gezond en veilig op te groeien", aldus Joël Voordewind, wethouder Jeugd en Jongerenwerk. "Wijkbewoners snappen die behoefte maar vrezen soms voor overlast. Daarom zijn we met zowel jongeren als omwonenden en professionals in gesprek gegaan. Ik ben blij dat de keuze voor het realiseren van een ontmoetingsplek in Sportpark Oosterhout zo breed gedragen wordt."

Vanuit Sportpark Oosterhout verzorgt Straatgeluid vanaf 1 november activiteiten op het vlak van sport en muziek, maar bijvoorbeeld ook koken, coaching, voorlichting en huiswerkbegeleiding. Het idee is tot stand gekomen met input van jongeren, jeugd- en jongerenwerk, omwonenden en ouders. Meerdere locaties zijn besproken, waarbij de plek aan de Sportpark Oosterhout als favoriet uit de bus kwam.

Na drie maanden houdt de gemeente een eerste evaluatie samen met handhaving, politie en Straatgeluid, de sportverenigingen, omwonenden en natuurlijk jongeren zelf. Aan de hand daarvan wordt eventueel bijgeschaafd. Is het jongerencentrum na aan het eind van de pilot een succes, wordt het permanent. (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 2077x
https://ee.itk.ac.id/data/