De voortslepende werkzaamheden aan de Laat-West in Alkmaar hebben voor zover bekend niet geleid tot omzetdaling onder winkeliers. Dat schrijft het college in een reactie op vragen van de SeniorenPartij Alkmaar. Het Alkmaarse college is dan ook niet van plan om het werk tijdelijk stil te leggen, zoals SPA opperde. Bovendien wil een ruime meerderheid van de ondernemers geen onderbreking.

SPA vindt de timing van de herinrichting van de winkelstraat ongelukkig en vroeg zich af waarom deze tijdens het zomerseizoen was gepland. Het college van B&W herinnert de fractie eraan dat de gemeenteraad hiervoor koos in juli 2021. Dat de meeste belanghebbende ondernemers geen pauze willen, bleek uit een peiling van Alkmaars Bolwerk, uitgevoerd nadat een ondernemer deze optie aandroeg.

In principe vallen wegwerkzaamheden onder het ondernemersrisico, maar Alkmaar heeft een regeling voor uitzonderlijke gevallen. "Bij de gemeente zijn tot nog toe vier aanvragen voor nadeelcompensatie binnengekomen. Omdat één ondernemer gevraagd heeft om een stellingname, is aan deze ondernemer teruggekoppeld dat de gemeente vooralsnog geen aanleiding ziet tot het vergoeden van nadeelcompensatie, omdat er geen sprake was van een omzetdaling."

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen compensatie zal worden uitgekeerd, benadrukt het college. Na afronding van de herinrichting buigt de gemeente zich over eventuele aanvragen. Winkeliers moeten daarbij aantonen dat zij 'onevenredige schade' opliepen, die te koppelen is aan de herinrichting.

Om ondernemers tegemoet te komen stelt het college van B&W middelen beschikbaar voor de organisatie van activiteiten op de Laat-West, die extra publiek aantrekken. Alkmaars Bolwerk had hierom gevraagd en werkt inmiddels aan de uitvoering hiervan.
Pin It
Bekeken: 2034x
https://ee.itk.ac.id/data/