Volgens de gemeente Alkmaar zouden sportverenigingen plekken moeten zijn waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf durft te zijn. Dat blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Uit onderzoek blijkt ‘homo’ een van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland, ook op sportclubs, en dat dit zowel voor homoseksuelen ‘in de kast’ als ‘uit de kast’ hard kan aankomen. De verleiding om in de kast te blijven is groot en wie wél naar buiten komt, kiest er daarna nog wel eens voor om de club te verlaten.

Alkmaar Sport en de gemeente werken samen met sportverenigingen aan een veiliger sportklimaat. Het bestuur van Roeivereniging AZRV ondertekende bijvoorbeeld afgelopen vrijdag de Verklaring Gelijke Behandeling in de Sport en ontving een Regenboogbordje uit handen van wethouder Ad Jongenelen.

Thijs de Greeff verzorgt workshops voor Alkmaarse sportverenigingen over een veilig sportklimaat: "Bepaalde groepen blijven structureel achter in sport of hebben minder positieve ervaringen in de sport. Die ongelijkheid moeten we bestrijden. Het was superfijn om te sporten in een team maar tegelijkertijd vond ik het in mijn sportomgeving lastig om mezelf te accepteren. Mijn drijfveer om workshops over een veilig sportklimaat te organiseren komt zowel uit positieve als ook negatieve eigen ervaringen voort. Tijdens de workshops laat ik zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een veiliger sportklimaat. Door een groepscultuur positief te beïnvloeden zorg je dat iedereen het gevoel heeft lid te kunnen zijn van een team. Het deel zijn van een team geeft geborgenheid en het helpt je jezelf te ontwikkelen als mens en als sporter."

Volgens Thijs zit de oplossing voor veilig sporten voor iedereen in het maken van meer mixed competities en het anders inrichten van faciliteiten. Ook adviseert hij verenigingen om activiteiten in de eigen wijk te organiseren. "Zo raak je meer verbonden met de wijk en ontmoeten mensen elkaar op een positieve manier. Dan leer je ook over de eventuele drempels die sporters kunnen ervaren op jouw vereniging en hoe je hier oplossingen voor kunt bieden."

Voor contact met de verenigingsadviseur, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pin It
Bekeken: 1434x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/