De nabestaanden van Peter Langenberg uit Alkmaar hebben nog veel vragen over zijn dood. Jent S. uit Egmond heeft dan wel bekend hun geliefde broer op paaszondag tot de dood aan toe te hebben mishandeld, "maar een waarom zou nóg meer helpen." Dat vertelde de advocaat van de nabestaanden, Wendy van Egmond, na een tussentijdse zitting in Haarlem aan mediapartner NH Nieuws. De 30-jarige Jent S. was overigens niet aanwezig bij de zitting.

Jent S. werd een week nadat de vondst van het lichaam van 56-jarige Peter Langenberg aangehouden. Eerst verklaarde hij niks, maar inmiddels heeft hij aan de politie bekend dat hij verantwoordelijk is voor het geweld waaraan het slachtoffer zou zijn overleden. Het OM beschuldigt hem ook van verwurging.

"Peter's zussen zijn netjes voor de zitting over zijn bekentenis in kennis gesteld", vertelt advocaat Van Egmond. "Dat was emotioneel om te horen, omdat ze het niet hadden verwacht. Na de vorige zitting hebben ze namelijk nog gezegd: wat een zwaktebod dat hij zwijgt". Ze beschrijft de emoties van de zussen: "Je staat toch in een soort gevechtshouding. Om er met volle vaart tegenin te gaan. En dan zegt iemand opeens: ja, maar ik heb het gedaan."

Het OM buigt nu over de kwestie of de Egmonder de Alkmaarder of er sprake is van doodslag of moord. Van Egmond: "Het verhaal van de verdachte van wat hij nu heeft geschetst, dat vinden ze toch lastig. Dat hij mogelijk in een vlaag van verstandsverbijstering geweld heeft gebruikt."

"Hij had natuurlijk ook tekstjes geschreven op zijn computer waarin hij sprak over vergelding, maar dan nog hebben wij vanuit de nabestaanden nu niet genoeg zicht op een 'waarom', een motief". Daarin speelt volgens Van Egmond ook mee dat de zussen niet 'precies weten van alle gangen van Peter'. "Dan is dat ook heel moeilijk om daar inzicht in te krijgen."

Het is onduidelijk of Peter Langenberg en Jent S. elkaar kenden, en waar en waarom ze elkaar hebben ontmoet. Langenberg was openlijk homoseksueel, maar van Jent S. is dit niet bekend.

De bekentenis voelt nadrukkelijk niet als opluchting, maar wel als iets van 'verlichting', zag Van Egmond bij de familie. "Het was wel een hele zachtaardige broer, een hele geliefde man. Die verklaring is stap één. En nu is het dus afwachten wat het voor straf gaat opleveren."

De volgende tussenzitting is gepland op 9 januari.
Pin It
Bekeken: 3036x
https://ee.itk.ac.id/data/