Aan de overkant van de straat spelen kinderen op een schoolplein. Op de plek waar ooit de bestemming 'woonwagens' voor was bedacht. Maar inmiddels staan al jaren noodgebouwen voor de Alkmaarse basisschool De Lispeltuut. Woonwagenbewoners, voor wie de plek ooit bedacht was, kunnen er alleen vanaf het parkeerterrein van het voormalige tuincentrum Overvecht naar kijken. En de zo gewenste staanplaatsen lijken verder weg dan ooit nu blijkt dat de bestemming woonwagens zelfs uit het bestemmingsplan is verdwenen, terwijl deze er een aantal jaren geleden nog wel in stond vermeld.

Ze noemen zich inmiddels 'woonwagenstrijders' en zijn dan ook niet van plan om de strijd voor staanplaatsen op te geven. Ook al verloopt het proces, ook na de toezeggingen van wethouder Gijsbert van Iterson Scholten over staanplaatsen binnen vier jaar, nog steeds uitermate stroperig. Sterker nog, de inmiddels 71-jarige Kees Machielsen is zelfs op de wachtlijst voor die staanplaatsen omlaag geduikeld. Volgens zijn vrouw Pia omdat hij "ooit in een woonwagen in Hoorn is geboren. Maar hij woont al 30 jaar in Alkmaar." Jongere woonwagenbewoners staan inmiddels boven Kees op de lijst waardoor zij het gevoel hebben dat er al iets is bereikt. De onderlinge eenheid die er eerder was, is dus sterk verminderd. Daarmee heeft de boodschap richting de gemeente flink aan kracht ingeboet. Riep er iemand 'verdeel en heers'? De groep die nog actief protesteert is aanmerkelijk kleiner nu de 'jongeren' een afwachtende houding aan hebben genomen.

Afgelopen week kreeg de overgebleven groep, die eerder aan de westrand van Alkmaar was neergestreken,  bovendien van de gemeente Alkmaar te horen dat er een boete dreigde voor Postduivenvereniging AZV als de groep niet van de locatie op het Olympiapark zou verdwijnen. Dit omdat 'de locatie niet leeg kon worden opgeleverd' voor de verkoop aan de gemeente Alkmaar. Zo werd er, eerst via vluchtende Oekraïners die nergens terecht konden, daarna via een dwangsom aan landeigenaar Jan Bruin en nu via de duivenvereniging, opnieuw via derden pressie uitgeoefend op een groep mensen die maar blijft herhalen dat ze geen overlast willen veroorzaken. En het werkte. Opnieuw. Zondag werd de boel opgepakt en vertrok de groep naar de locatie bij het tuincentrum.

En daar zal de wethouder niet ontevreden over zijn, want de betreffende parkeerplaats ligt nèt buiten de gemeentegrenzen van Alkmaar. Dat liet hij de woordvoerder van de groep al via een bericht weten toen die hun nieuwe plek bij de wethouder kenbaar maakte. De woonwagenbewoners zijn daarmee het probleem van Dijk en Waard geworden, zo lijkt het. Toch zal dat maar tijdelijk zijn. "We hebben een stuk of vijf plekken in Alkmaar in gedachten waar we de komende winter zouden kunnen staan, want het gras word nu een grote modderpoel", zo laat woordvoerder Bertus Schlahmich Alkmaar Centraal weten.

Dijk en Waard heeft de vier bezetters nog niet benaderd, voor zover de woordvoerder van de gemeente weet. Wel weet hij dat de gemeente de situatie voor nu nog even laat zoals deze is. Er is al wel overleg geweest met buurgemeente Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 5080x
https://ee.itk.ac.id/data/