Buurthuis 't Ambacht in Alkmaar organiseerde dinsdag het 300ste Eetcafé. Koks Lucia en Harrie kregen voor deze jubileumeditie een bijzondere gast aan tafel: Anja Schouten. De burgemeester had er zin in en kwam goed voorbereid aan op de fiets: "Ik heb inderdaad maar één broodje bij de lunch genomen want ik dacht 'volgens mij gaan we lekker eten'."
Zo'n elf jaar geleden startte het buurthuis in de wijk Het Rak met een sociaal eetcafé, zodat mensen uit de wijde omgeving gezellig met elkaar van een betaalbare maaltijd kunnen genieten. Doorgaans is dat wekelijks, maar er zijn natuurlijk weken die er tussenuit vallen. En dan waren er nog de coronalockdowns die voor fikse uitstel van het jubileum zorgden.

Lucia en Harrie hebben het eetcafé de laatste zeven jaar samen gerund. Voor de 300ste maaltijd nodigden ze burgemeester Schouten uit. "We vonden het een heel leuk idee om haar een keer te laten kennismaken met wat er hier in het buurthuis gebeurt, en om tussen de gewone mensen te zitten die hier elke week komen te eten", vertelt Harrie aan Alkmaar Centraal. Schouten liet zich graag verwennen, maar dat maakte het wel een beetje een spannende dag voor het kookduo. "Voor de burgemeester koken is heel apart natuurlijk. Het is toch 'de baas van de stad'."

Lucia en Harrie kunnen goed koken en het driegangendiner kost niet veel, maar waar het vooral om gaat is gezellig samen komen. "Het eetcafé is voor de mensen die hier komen heel erg van belang. Als we dan een paar weken dicht zijn door vakantie of zo, dan horen we altijd 'oh, wat gaan we jullie missen', en als we er weer zijn 'ik heb de dagen afgeteld dat jullie hier weer zijn'", vertelt Harrie.

Burgemeester Schouten is erg blij met het eetcafé in 't Ambacht en ook de andere sociale eetcafés in de gemeente. "Het is fantastisch dat je hier één keer in de week, vaak met dezelfde groep mensen aan tafel kunt. Een goed maal, gezelligheid, voor een prijs waar je het in een restaurant niet voor kan doen", vertelt ze. "Ik denk dat het heel belangrijk is. We spreken heel vaak over eenzaamheid onder mensen. Daar zijn dit soort sociale eetcafés natuurlijk gewéldig voor."
Pin It
Bekeken: 1578x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/