Na vier jaar wachten wordt in De Rijp eindelijk weer het Midwinterfeest georganiseerd. De tiende editie vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 december en de voorbereidingen zijn in volle gang. Zaterdag werd in Hotel De Rijper Eilanden een inspiratiemiddag georganiseerd voor iedereen die mee wil doen aan het historische winterspektakel.

"De inspiratiemiddag is bedoeld om weer een beetje tussen de oren te krijgen van iedereen 'het is weer bijna zo ver', we hebben weer bijna het Midwinterfeest", vertelt voorzitter Gerard Kuijn. Gezien het sfeertje en alle mooie uitdossingen, hoefden de meeste bezoekers nauwelijks geprikkeld te worden met presentaties en leuke historische weetjes.

"Ja fantastisch, en dorpsgezind. Eenheid en leuk!", zegt een van de 'acteurs', die helemaal zin heeft in de telkens uitgestelde jubileumeditie. Ze is prachtig verkleed als welgestelde dame. Maar ook onder de Rijper jeugd leeft de traditie. "Ik vind het heel leuk. Ik vind de jurken ook echt heel mooi."

Desalniettemin was de middag ook bedoeld om te rekruteren. "We zoeken nog vrijwilligers, dus die kunnen zich melden", vervolgt voorzitter Kuijn. "We proberen - daarom zijn het ook zoveel vrijwilligers - om ze maar een paar uurtjes in zo'n weekend te belasten. Ze lossen elkaar dus elke paar uur af. Een paar uur wil men wel staan, niet een heel weekend natuurlijk."

Veel dorpelingen hebben al outfits, van luxe klederdracht tot kleding voor de arbeidersklasse. Voor wie nog zonder zit waren Toneelvereniging Benedictus en de nieuwe kledingwerkgroep van de partij. Gerard Kuijn: "We hebben een kledingwerkgroep die spontaan is ontstaan, en daar is heel veel animo voor. Er zijn heel veel mensen in De Rijp die het leuk vinden om hun kleding te maken, maar daarbij geholpen moeten worden`. Minimaal eens per week wordt in het Rijperhuis gezellig met elkaar geknipt, gesneden, genaaid en gestikt.

Om het Midwinterfeest nog wat extra's te geven voor de bezoekers, en de jonge deelnemers, komt er deze editie een speciaal Kinderdorp met allerlei leuke activiteiten voor kinderen.

Voor informatie over het historische spektakel, ga naar midwinterfeest-graftderijp.nl. Een andere 'welgestelde dame' is er ook al helemaal klaar voor. "Voor mij mag het al zo ver zijn. Weet je wel, zo, ja dat."
Pin It
Bekeken: 2497x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/