Zes keer verplaatsen in vier maanden tijd, dat is zelfs voor 'reizigers' wel wat veel."Het zou wel fijn zijn als we de komende twee maanden even wat rust krijgen, dat we de feestdagen rustig doorkomen", zo laat Bertus Schlahmilch weten. Hij is woordvoerder van de groep woonwagenbewoners die na een kort verblijf in Dijk en Waard weer terug is in Alkmaar. Deze keer zijn de caravans en de opvallende blauwe camper neergezet op een parkeerterrein aan de Alexander Flemingstraat op industrieterrein Oudorp.

"We staan hier niemand in de weg", haast hij zich te zeggen. De rest van de groep kent de procedure inmiddels en drinkt rustig koffie terwijl Bertus 'met de pers praat'. "We zouden eigenlijk het liefste aan de andere kant van het hek staan, dat is een mooi stukje en daar staat helemaal een hek omheen dat ook dicht kan. Vinden we wel een veilig gevoel." Hij wijst een omheind stuk van het terrein aan dat inderdaad afgesloten kan worden. "Maar dat moet ik nog aan Gijsbert vragen", daarbij doelend op wethouder Gijsbert van Iterson Scholten met wie hij vrijwel dagelijks app-contact heeft.

Bertus laat nog wel weten deze plek voorlopig echt niet te willen verlaten en het wel een beetje zat te zijn dat er op iedere locatie wel iets 'verzonnen' wordt zodat ze weg moeten. "Dan moeten ze deze keer ons maar met politie en ME weghalen, we willen nu even rust". Op de vraag of het niet fijner is om tijdens de koudste maanden gewoon in een huis te zitten reageert hij voorspelbaar:  "Opgesloten en binnen bedoel je? Echt niet! Dat kunnen we gewoon niet."

De kwestie loopt in de ogen van de gemeente Alkmaar inmiddels vier maanden, maar voor de woonwagenbewoners al 29 jaar. Naast de belofte dat ze binnen vier jaar een plek hebben is er nieuws uit Dijk en Waard dat heeft laten weten binnen de woningbouwopgave mogelijk ook een extra woonwagenkamp te bouwen. Mocht dat zo zijn wil Dijk en Waard op termijn kijken of de groep daar terecht kan. Er zijn op dit moment nog geen concrete locaties in beeld.

Zo’n 35 jaar aan beloftes: dit is waarom Alkmaarse woonwagenbewoners actie voerenOm de situatie van de Alkmaarse woonwagenbewoners goed te begrijpen, is het belangrijk om eerst even uit te zoomen naar het landelijke beleid. Zo schrijft mediapartner NH Nieuws. Veel gemeenten 'worstelen' met woonwagengroepen. Door 'ordeproblemen' en 'kleine of grote criminaliteit' houden gemeenten de woonwagenlocaties het liefst zo klein mogelijk. "Of proberen ze die helemaal te laten verdwijnen door geen nieuwe woonwagens toe te laten", meldde de NOS. Dat 'uitsterf- en afbouwbeleid' konden gemeenten voeren nadat in de jaren negentig de Woonwagenwet werd afgeschaft. Als een woonwagen als gevolg van bijvoorbeeld overlijden of verhuizing niet meer bewoond werd, kozen gemeenten er vaak voor om die woonwagen niet meer opnieuw te laten bewonen.
Dit beleid werd ook in Alkmaar gevoerd. Wel beloofde de gemeente dat een deel van de woonwagenplekken die in eerste instantie werden weggehaald later op een andere plek beschikbaar zouden worden gemaakt. Dit om de bewoners meer over de gemeente te verspreiden. Veel van de bezetters van de chalets die voor Oekraïense vluchtelingen zijn bedoeld, wonen na de afschaffing van de Woonwagenwet tegen hun wil in een regulier huis. Ook volgende generaties kwamen niet meer voor een woonwagen in aanmerking en belandden op een wachtlijst. Inmiddels telt deze lijst in Alkmaar rond de negentig namen.

Pin It
Bekeken: 3877x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/