Vrijdagmiddag werd op feestelijke wijze het startsein gegeven voor de aanleg van de Boekelerhaven op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer. In bijzijn van wethouder Robert te Beest, het Alkmaarse projectteam en de ontwerper, werden twee vlaggen gehesen. De haven aan het Noordhollandsch Kanaal moet in 2024 gereed zijn.

De haven is een verrijking voor de Boekelermeer, maar kan ook voor wat minder vrachtverkeer over de A9 en N242 zorgen. Sowieso zal de Leeghwaterbrug minder vaak open hoeven. Nu moeten grote vrachtschepen vanuit het zuiden namelijk nog voorbij de brug keren in de Y-splitsing van het Noordhollandsch Kanaal en het Kanaal Omval - Kolhorn.

Het havengebied wordt 144 bij 144 meter groot. Het terrein grenst aan de gloednieuwe Olivijnstraat en GP Groot B.V. Tussen de haven en het circulaire sloopbedrijf komt de Aventurijnstraat te liggen, voor aansluiting van de Boekerdijk op de Olivijnstraat.

HVC wordt een belangrijke gebruiker, maar ook Sustenso. Dit bedrijf gaat op grote schaal agrarisch afval vergisten tot biogas en op termijn zal de CO2 worden gebruikt om met algen hoogwaardige Spirulina te maken. Op het bedrijventerrein worden nog meer technieken ontwikkeld om op grote schaal duurzame energie op te wekken. Zo wordt bij InVesta geëxperimenteerd met biogas uit zeewier en biopellets uit groen afval. (foto: Ed van de Pol)
Pin It
Bekeken: 1819x