De Alkmaarse gemeenteraad heeft een motie aangenomen om bij nieuwbouw minimaal 30% voor sociale verhuur te reserveren. Voorheen was gold de 30 procent norm voor zowel sociale verhuur als -verkoop. Een belangrijke maatregel in de motie van de Seniorenpartij Alkmaar, PvdA, SP en Leefbaar Alkmaar daarbij is koppeling van woningbouwers aan een wooncorporatie.

Door de economische tijden is er steeds meer vraag naar sociale woningen, en dan met name huur. Op dit moment maakt gemeente Alkmaar voor de 30 procent norm geen onderscheid tussen verhuur of verkoop, en wordt doorgaans slechts 5 procent voor sociale verhuur, aldus BAS-fractievoorzitter Ben Bijl. De motie zet het college aan tot een minimale grens van 30 procent. Deze norm mag alleen losgelaten worden als het niet anders kan. Maar dan wel liefst wel met compensatie in een ander project. De koppeling van wooncorporaties aan projectontwikkelaars moet hun positie op de woningmarkt versterken.

De VVD en FvD stemden tegen de motie. Sta-in-de-weg is gebrek aan financiële dekking. Een terugkerend thema in de kritiek van de VVD op plannen van de coalitiepartijen. Projectontwikkelaars verdienen weinig aan sociale huurwoningen of lijden er verlies op. De winst komt uit de koopwoningen, vooral de duurder. Verdwijnt die winstmarge, dan is de vraag wie er betaalt om het project toch uitvoerbaar te houden, en hoeveel.

Overigens wil het Rijk gemeenten gaan verplichten om voor minimaal 30 procent aan sociale huurwoningen bij te bouwen. Hiervoor wordt wetgeving opgesteld.
Pin It
Bekeken: 851x