Zaterdag is het zover: dan komen Sint en zijn Pieten weer naar Alkmaar. De voorbereidingen zijn in volle gang en Lida Mathot, voorzitter van de Alkmaarse sinterklaasintocht, heeft er heel veel zin. "We zetten nu de puntjes op de i. We hebben straks allemaal vrolijke Pieten en een vrolijke Sinterklaas. Hij is heel blij dat we alles weer optuigen."

Net zoals vorig jaar varen de Sint en de Pieten (roetveegpieten) langs de Kanaalkade en stappen ze van boord aan de Bierkade. Niet zoals vanouds een aankomst op het Waagplein dus, met een podium en artiesten. "Ook Sinterklaas moet wat bezuinigen", vertelt Lida. Maar de door corona min of meer noodzakelijke aankomst op de Bierkade beviel sowieso beter. "De route was vorig jaar zó mooi, de hele Kanaalkade stond vol met kinderen, dus die houden we erin. En de Bierkade is al een heel mooi podium op zich."

Bij aankomst rond 13:45 uur worden de Goedheiligman en zijn trouwe assistenten onthaald onder andere door burgemeester Anja Schouten en Bertje Doperwtje, de vrolijke Alkmaarder met zijn groene t-shirt, korte spijkerbroek, klompen en gitaar. Lida over het programma van de Sint: "Op de Bierkade staat zijn paard en dan gaan we de stad in. We gaan weer over de Laat, dan hebben ook de winkels daar de volle aandacht van Sinterklaas. De route is iets anders dan vorig jaar. We kunnen niet over de Laat-west met de hele karavaan, dus gaan we via de Huigbrouwerstraat de Langestraat door en naar de Koorstraat, en dan vanaf daar een stuk lopend over de Laat". Dat geeft de Sint meteen de gelegenheid om handjes te schudden met kinderen.

Daarna gaan Sint, de Pieten en burgemeester in de bus naar Winkelcentrum De Mare, waar ze rond 15:00 uur aankomen. Ook hier is het gebeuren op het podium geschrapt. "De kinderen hebben liever een handje van de Sint, en ze willen hem van dichtbij ontmoeten". weet Lida. "Overal gezellig discjockeys, veel dans, veel zingen, veel pepernoten (in zakjes, red.). Er zijn onder andere circuspieten en danspietjes. Dat zijn kinderen vanaf zes jaar van Dance First, die hebben het hele seizoen dansjes ingestudeerd". Ook wordt bij de Intertoys de winnaar bekengemaakt van de Sinterklaas tekenwedstrijd.

Vanaf De Mare gaan de Sint en zijn gevolg verder naar De Hoef, waar de aankomst om 16:20 uur gepland staat. "Daar is het de hele middag al feest, onder andere met schminken en lekkers". Natuurlijk schudt de Goedheiligman hier ook handjes, delen de pieten pepernoten uit, wordt er gedanst en gezongen, en laten de circuspieten hun kunsten zien.

"We hebben de glutenpieten weer, uiteraard", vult voorzitter Lida nog aan. "Daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt, dat is wel mooi. De pepernoten worden aangeboden door Gluten Nederland."

"We hebben er lekker zin in, we gaan een feestje bouwen, besluit de enthousiaste Lida. "Het wordt ook nog eens mooi weer."
Pin It
Bekeken: 1369x