De politie heeft woensdagavond rond 20:15 uur een winkel in het Alkmaarse Winkelcentrum De Mare omsingeld vanwege een mogelijke overval. Ter plaatse bleek dat er geen overval was, maar dat de schoonmaakster per ongeluk op het overvalalarm heeft gedrukt.

"We schenen met de zaklampen naar binnen, waarna we de schoonmaakster verschrikt op zagen kijken", schrijven de wijkagenten van Alkmaar-Noord op sociale media. Volgens de politie staat het incident niet op zichzelf en blijken jaarlijks tienduizenden meldingen met een overvalknop loos alarm te zijn. Slechts 1 procent van de meldingen gaat daadwerkelijk om een overval.

De wijkagenten adviseren om samen met personeel ontruimingen te oefenen. "En laat dan ook zien welke alarmknoppen er zijn en wat je moet dan als je per ongeluk een alarm activeert."

Elk jaar blijken tienduizenden meldingen met een overvalknop loos alarm. Daarom hebben onder meer politie, Nederlandse Veiligheidsbranche en Federatie Veilig Nederland besloten dat vanaf 1 juli alle meldingen met een overvalknop worden gecontroleerd door particuliere alarmcentrales of videotoezichtcentrales. Is een melding geverifieerd, dan wordt de meldkamer ingeschakeld. Het is niet duidelijk wat de reden was om de 'overval' in Winkelcentrum De Mare door te zetten naar de meldkamer.
 

Pin It
Bekeken: 2896x