Je zou kunnen zeggen dat alles anders is tijdens dit WK voetbal. Weinig straten die versierd zijn met de bekende oranjevlaggetjes, mensen die het wereldkampioenschap uit principiële redenen niet kijken en geen uitbundige commercials van supermarktketens. Toch ging maandag in menig Alkmaars café het televisiescherm aan en stroomden de voetbalsupporters binnen.

"Wil je een biertje?" Het is rond vijf uur druk in Café 't Hartje in Alkmaar. Drukker dan op andere maandagen, benadrukt barvrouw Danique Timmer. Het pro-homo café bij het Waagplein heeft er wel even over nagedacht of ze het WK in Qatar willen uitzenden, maar doen dat toch. "Ik denk dat iedereen wel bezig is met de situatie in Qatar, maar toch staan deze supporters hier. Ik heb een goed gevoel voor vanavond, iedereen is enthousiast." Ondertussen maakt Frenkie de Jong bijna een doelpunt. Ruben Hillebrand kijkt naar het scherm en neemt een slok uit zijn glas. "Ik kom hier puur voor de gezelligheid. Ik ben niet zo bezig met voetbal."

In Café Bruintje wordt het richting de 45ste minuut onrustiger. Een aantal mensen gaan staan en doen half hun jas aan. Als het fluitsignaal klinkt stappen ze naar buiten en roken een sigaret. Jos Keijsper blijft binnen. "Dit is echt mijn stamkroeg", zegt hij. "In de coronatijd kwam ik hier drie keer per week stamppot halen en dat staat nu ook op het menu." In de keuken staat namelijk uitbater Joost Leering tussen de pannen. "Kijk hier heb ik de boerenkool en hier staat de rookworst." Hij lacht: "Dat hoort er natuurlijk bij." Of hij getwijfeld heeft om het WK uit te zenden? "Ik moest er wel even over nadenken, maar dit zit zo in onze cultuur."

Als geboren Castricummer Teun Koopmeiners op beeld komt, wordt er geklapt in Gunnery's Irish Pub. "Dat is onze trots", roept horeca-eigenaar Ronald Rooker. In de Alkmaarse pub is elke wedstrijd van het wereldkampioenschap te volgen. "Mensen willen het toch volgen." Ondertussen wordt er geschreeuwd in de pub: doelpunt. "Hebben jullie dat op beeld?" Nog geen kwartier later is het opnieuw raak, 2-0 voor Nederland. "Wat een rot wedstrijd, maar gelukkig hebben we gewonnen. Dan is het altijd feest."
Pin It
Bekeken: 1640x