TAQA mag de druk in de Gasopslag Bergermeer verhogen van maximaal 133 naar 150 bar. De Raad van State heeft de bezwaren van gemeente Bergen ongegrond verklaard. Daarmee is de weg vrij om de opslag van 4,1 miljard m³ te vergroten naar 1,2 miljard m³ uit te breiden.

In oktober 2018 vroeg TAQA toestemming aan het Ministerie van Economische Zaken om de opslagcapaciteit te verhogen naar 150 bar. Dat is het gemiddelde maximum waarvoor de installatie is gebouwd. Studies van energiebedrijf wezen uit dat de drukverhoging veilig en zonder schade aan het milieu kon. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) concludeerde dat het ontstaan van extra risico's niet aannemelijk was, mits de snelheid waarop gas wordt toegevoegd of onttrokken beperkt is.

Het Ministerie van EZ gaf in mei 2020 toestemming, maar gemeente Bergen vreesde evengoed voor trillingen en lekkage. Ook verwees de gemeente naar klachten over een lage bromtoon, onrust onder inwoners en werd de noodzaak in twijfel getrokken. Samen met Stichting Gasalarm2 en de Frits Zeilerstichting werd bezwaar gemaakt, maar de gemeente ving bot en stapte door naar de rechter.

De Raad van State stelt dat het ministerie de bezwaren over risico's voldoende heeft afgehandeld, dat het belang is aangetoond is en dat de emoties onder de inwoners geen grond zijn om TAQA toestemming te weigeren. Dat meldt het NHD. Voor klachten over de lage brom had de gemeente eerder bezwaar moeten maken tegen het bestemmingsplan.

TAQA biedt via Gasopslag Bergermeer ruimte aan ongeveer 30 gasbedrijven. Aanvankelijk was het de bedoeling om de opslag deze winter tot 68% van de maximale capaciteit te vullen, maar met het oog op de oorlog tussen in Oekraïne is dat aangepast naar 100%. 
Ondanks de energiecrisis werd onlangs de maximale toegestane capaciteit van 4,1 miljard m³ bereikt. Dankzij de toestemming om de druk te verhogen naar 150 bar kan het energiebedrijf 1,2 miljard m³ meer opslagruimte aanbieden.

Pin It
Bekeken: 2039x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/